Nichiforciuc a anunțat crearea unui partid | Foștii deputați PSRM Nesterovschi și Lozovan au protestat față de NATO

Fotografie simbol. Drapelul NATO văzut la o acțiune de protest față de manifestațiile anti-guvernamentale organizate de Partidul Șor, martie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Agora.md amintește despre un caz de acum două luni, de la o grădiniță din Bălți, care a revoltat societatea. O dădacă ar fi agresat verbal mai mulți copii, potrivit unor înregistrări audio care au fost publicate de presa locală TV Nord. După ce cazul a ajuns public, dădaca a fost concediată fără dreptul de a ocupa o funcție în sistemul educațional. La două luni de la incident, educatoarea a revenit însă la muncă în aceeași grupă unde activa anterior, scrie TV Nord. Directoarea instituției a refuzat să vorbească cu echipa de filmare care a încercat să afle de ce educatoarea e din nou la muncă.

Ex-deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc a anunțat crearea unei noi formațiuni politice, Mișcarea „Respect Moldova”. Acesta a făcut declarații în acest sens într-un interviu pentru noi.md, confirmând ulterior acest lucru și printr-un mesaj pe Facebook, potrivit Ziarului de Gardă. Fiind întrebat în cadrul interviului despre revenirea lui Plahotniuc în politică, Nichiforiuc a spus că nu comunică cu acesta deja de mult timp.

Un grup de tineri în frunte cu foștii deputați socialiști, în prezent parlamentari independenți Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au stropit cu vopsea roșie drapelul NATO, apoi l-au rupt și călcat în picioare. Acțiunea de protest a fost organizată la sediul Centrului de informare NATO în Moldova de la Chișinău, scrie newsmaker.md.

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului pentru Republica Moldova, potrivit jurnal.md. Astfel, R. Moldova poate accesa circa 96 milioane de dolari SUA, sumă care va fi folosită pentru suport bugetar. „Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și apropierea geografică a Moldovei de zona conflictului armat continuă să alimenteze îngrijorări cu privire la securitate. Atmosfera din societate rămâne fragilă și tensionată din cauza prețurilor înalte la produsele alimentare și resursele energetice. În acest context, noul guvern a accentuat angajamentul său de realizare a reformelor, iar programul cu FMI se implementează cu fermitate, în pofida mediului complicat”, a menționat directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, interes a trezit reportajul video distribuit de Europa Liberă Moldova despre declarațiile fostului președinte Igor Dodon, care a spus la o întâlnire cu locuitorii din Găgăuzia că, dacă va mai ajunge președinte, o să-l aducă pe președintele rus Vladimir Putin la Comrat.

Cofondatorul Academiei Naționale de Șah din Moldova, Viorel Iordachescu, a fost decorat de Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”, scrie TV8 pe Instagram. Distincția i-a fost oferită în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în promovarea șahului în rândul tinerilor din Moldova și din afara țării.