Pe 6 septembrie s-au împlinit doi ani de la expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, de pe teritoriul Republicii Moldova. Contactat de reporterii agenției de știri IPN, directorul adjunct al liceelor „Orizont”, Umit Oz, a declarat că acum profesorii turci încă mai sunt închiși și că nu cunoaște dacă în timpul apropiat se va schimba ceva. Directorul adjunct al liceelor „Orizont” a mai spus că este îmbucurător faptul că Republica Moldova a recunoscut cele întâmplate și a achitat sumele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum și faptul că unele autorități au ieșit public și au condamnat cele întâmplate. Directorul mai precizează că își dorește ca cei care au fost implicați în expulzarea profesorilor turci să fie trași la răspundere.
La același subiect, reporterii de la portalul de știri Unimedia amintesc că modul netransparent de expulzare a cetățenilor turci a stârnit critici dure la nivel internațional. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în privința administrației rețelei de licee „Orizont”. Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și către premierul de atunci Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. Zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până în seara zilei de 6 septembrie 2018, în speranța de a afla noi informații despre profesorii turci, care însă ar fi fost expulzați cu una din cursele de dimineață spre Istanbul.
Reporterii de la Radio Chișinău observă că astăzi se împlinește o jumătate de an de când în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de COVID-19. De la începutul pandemiei și până în prezent, în municipiul Chișinău au fost raportate 348 de cazuri de deces din cauza noului coronavirus, adică o treime din totalul celor 1063 de decese înregistrate la nivel național. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, după Chișinău, cel mai afectat mun. Bălți unde au fost constatate până acum 67 de decese. De asemenea, un număr mare de cazuri s-au înregistrat în autonomia Găgăuz-Yeri: în raionul Comrat 41 de persoane au pierdut lupta cu virusul, iar în raionul Ceadâr-Lunga – 39.
Gazeta de Chișinău constată că autoritățile moldovene sunt tot mai neputincioase în fața ambroziei – o plantă care, scriu jurnaliștii, ar provoca alergie fiecărei a cincea persoană. Dacă în țările europene au fost adoptate demult politici și pași concreți în vederea debarasării de această plantă, R. Moldova este abia la început de drum. Pe de o parte, autoritățile elaborează hărți interactive în care fiecare poate să vadă zonele unde există ambrozie, iar pe de altă parte, cetățenii încearcă să se descurce pe cont propriu atât în procesul de eliminare a plantelor, cât și în cel de tratament. Agenția Naționale pentru Sănătate Publică a declarant jurnaliștilor de la Gazeta de Chișinău că în prezent nu se desfășoară vreo campanie de informare a populației și că în R. Moldova nu există centre de verificare a nivelului de polen în aer.
Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că actualul șef al direcției generale urmărire penală în cadrul IGP despre care Autoritatea Națională de Integritate, pe scurt ANI, a depistat mai multe probleme de integritate a fost recent decorat de președintele Igor Dodon. La 4 septembrie, în Monitorul Oficial a apărut decretul semnat de șeful statului prin care lui Alexandru Ciobănaș, alături de alți ofițeri de poliție, i-a fost conferit ordinul „Credință Patriei” de gradul 3. Ordinul a fost semnat de Ziua Independenței și la o săptămână după ce ANI constata că funcționarul ar fi omis să includă în declarații veniturile obținute în mărime de peste 2 milioane 600 mii de lei. Mai multe citiți în „Ziarul de Gardă”.