Procuratura anticorupție a anunțat că perchezițiile de vineri, 11 noiembrie, la sediul PSRM au fost efectuate în cauza penală în care este învinuit ex-președintele, Igor Dodon.
El este acuzat că a acceptat finanțarea partidului din partea unei organizații criminale și din exteriorul Republicii Moldova, falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM, falsificarea de documente oficiale și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Toate aceste infracțiuni au fost săvârșite de către un grup criminal organizat în perioada anilor 2018-2020, precizează procuratura într-un comunicat.
### Vezi și... ### Percheziții la sediul PSRM într-o cauză privind finanțarea ilegală a partiduluiPotrivit procuraturii, perchezițiile au fost efectuate după ce un martor a confirmat că formațiunea întocmea anumite documente existența cărora a fost negată de reprezentantul partidului anterior, când procurorii au dispus ridicarea lor prin ordonanță.
„În rezultatul efectuării percheziției au fost ridicate: documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale care urmează a fi apreciate în coroborare cu toate probele. Menționăm că, nu s-a constatat temeiuri prevăzute de lege pentru a fi reținute persoane”, se mai spune în comunicatul procuraturii.
PSRM a condamnat descinderile procurorilor spunând că reprezintă „un nou atac regizat de regimul PAS” la o zi după ce formațiunea a anunțat că va înainta o moțiune de cenzură împotriva ministrului justiției Sergiu Litvinenco, pe care-l acuză de abuz de putere după scandalul scurgerilor din corespondența privată.
„E destul să critici PAS-ul și a doua zi te trezești cu procurorii la prag. Iată așa hărțuiesc opoziția parlamentară fără temei”, a declarat într-o conferință de presă deputatul socialist Grigore Novac.
Greceanîi, Plahotniu și Iaralov învinuiți în același dosar cu Dodon
La finele lunii octombrie Procuratura anticorupție a anunțat că deputata socialistă Zinaida Greceanîi a fost pusă oficial sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a PSRM, în care este vizat și fostul președinte Igor Dodon.
În același dosar au statut de învinuiți fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și un asociat al acestuia, Serghei Iaralov, de la care Dodon ar fi pretins și primit până la un milion de dolari, în iunie 2019, potrivit procurorilor. Banii ar fi fost destinați pentru cheltuielile curente ale PSRM, inclusiv pentru salarii. În schimb, Dodon ar fi urmat să negocieze cu factori de decizie din Rusia condiții favorabile Partidului Democrat și personal lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între democrați și socialiști. Fostul președinte, Igor Dodon, respinge acuzațiile și spune că dosarul său ar fi o „comandă politică” a guvernării PAS.
Procuratura și SIS investighează sprijinul FSB pentru partide din Moldova
Pe 31 octombrie Procuratura a anunțat că va investiga pretinsa finanțare a unor partide politice de Kremlin după ce Washington Post a publicat un articol care arată că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a canalizat zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni, a răsturna guvernul pro/occidental de la Chișinău și pentru a reorienta Republica Moldova către Moscova.
Publicația face referință la un set de documente care includ și rapoarte prezentate FSB-ului și Moscovei de specialiști în strategie politică în legătură cu misiunile pe care le-au îndeplinit în Moldova, lucrând pentru partidul lui Ilan Șor, pentru Igor Dodon și Partidul Socialiștilor.
### Vezi și... ### Washington Post: Cum lucrează FSB la subminarea guvernului pro-occidental al Moldovei