Președintele Igor Dodon a anunțat că în următoarele zile se va decide soarta coaliției de guvernare. El şi-a exprimat convingerea că actualul legislativ ar trebui dizolvat şi că alegerile parlamentare anticipate ar trebui organizate după alegerile prezidenţiale. Editorialistul și comentatorul politic Nicolae Negru spune că guvernarea nu mai are majoritate parlamentară.
Your browser doesn’t support HTML5
Nicolae Negru: „Soarta coaliției de guvernare e în dezechilibru, să spunem așa, au mai plecat doi deputați de la PD, au mai rămas 11, înseamnă că formal, cel puțin, guvernarea nu are majoritatea parlamentară, 51 de voturi, deși mai există acești trei deputați, doi care au ieșit din PD și unul care este independent, ei zic că vor vota împreună cu această majoritate parlamentară. Și atunci nu văd de ce s-ar alerta dl Dodon, probabil nu e sigur de cei doi deputați sau, dimpotrivă, e un prilej această ieșire a acestor deputați să facă o altă mișcare pe care o pune el la cale de mai demult. Eu sunt înclinat să cred că e o mișcare de-a lui, el a mai fost pe la Moscova, a mai fost pe la Athos și se vede că pune ceva la cale.
### Vezi și... ### Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei? (The globe and mail)Acum iarăși aleargă la Moscova, se vorbește că are și consilieri electorali de la Moscova și această întârziere de a-și anunța candidatura tot este legată probabil cu anumite sfaturi sau cu anumite chestiuni pe care el trebuie să le rezolve înainte de anunțarea candidaturii. Eu cred că e vorba de manevre, pur și simplu.”
Europa Liberă: Admiteți că ar putea totuși să se ajungă la o reconfigurare a forțelor politice în legislativ?
Nicolae Negru: „Eu nu văd cum s-ar reconfigura aceste forțe până la alegerile prezidențiale. Dl Dodon mizează pe Maia Sandu, așa a zis el, îi întinde o mână Maiei Sandu și Maia Sandu trebuie să alerge repede și să-i strângă mâna lui Dodon. Nu văd cum ar face Maia Sandu acest lucru, l-ar valida iarăși pe Dodon și Partidul Socialiștilor ca partide, să zicem așa, deosebite de celelalte partide, partide cu un anumit statut moral, comparativ cu celelalte partide. Da, asta-i una, nu cred că i-ar servi Maiei Sandu această mișcare în campania prezidențială. Cum l-ar ataca pe Dodon în campania prezidențială fiind cu el într-o alianță, chiar dacă e formală, chiar dacă, să zicem, tacită această alianță, dar dacă va fi pusă, să zicem, în fața unor întrebări incomode atunci când va merge să discute cu alegătorii?
Există și alte probleme - problema relațiilor cu foștii parteneri, cu PDA, de exemplu...
Nu văd eu cum ar accepta Maia Sandu. Dacă acceptă așa ceva, ea ar putea să aibă probleme și în turul doi, fiindcă o parte din unioniști și o parte din simpatizanții, să zicem, ai lui Andrei Năstase sau alți alegători proeuropeni ar absenta de la alegeri, ar zice: atunci care e diferența între Maia Sandu și Dodon? S-ar întâmpla exact cum s-a întâmplat la alegerile în municipiul Chișinău, la alegerile primarului de Chișinău, când o parte din alegători nu au mers în turul doi și au zis: dar care e deosebirea dintre Andrei Năstase și Ion Ceban, dacă ei au fost într-o alianță, dacă și Năstase a votat la APCE împreună cu socialiștii pentru Federația Rusă ș.a.m.d.?”
Europa Liberă: Cel puțin, Igor Dodon când zicea că se pliază interesele lui și ale Maiei Sandu, el zicea că ambii ar fi interesați să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate.
Nicolae Negru: „Cândva îl auzeam pe Dodon că el nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate...”
Europa Liberă: Acum el insistă că acest parlament nu reprezintă voința alegătorilor, că deputații s-au mutat dintr-o fracțiune în alta, că situația nu mai poate fi schimbată fără anticipate.
Nicolae Negru: „Dar după ce a demis Guvernul Maiei Sandu nu puteau fi organizate alegeri? De ce nu a organizat el atunci alegeri sau ce contează că unii deputați au ieșit pur și simplu din Partidul Democrat? Ei nu au aderat la altă formațiune, pe dânșii nu ai putea să-i numești transfugi, ei au fost nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în Partidul Democrat și au ieșit din acest partid – e cu totul altceva. Doi deputați sunt transfugi, să zicem, cei care au mers la fracțiunea Șor și mai sunt acum niște deputați. Deci, Dodon speculează, nu are dreptul să spună că s-a schimbat ceva, nu s-a schimbat absolut nimic.”
Europa Liberă: El zice că PSRM are acum 37 de deputați, iar PDM, cu care au făcut coaliție majoritară, din 20 a ajuns să aibă la 11.
Nicolae Negru: „Astea sunt problemele guvernării, dar nu sunt problemele parlamentului, deputații au rămas exact acei care au fost atunci, în noiembrie 2019, când a fost demis Guvernul Maiei Sandu. Deci, atunci se putea organiza alegeri anticipate, dacă el credea că parlamentul nu este reprezentativ sau deputații nu reprezintă cetățenii Republicii Moldova.
Dodon pur și simplu speculează...
Ba reprezintă cetățenii Republicii Moldova, cum au reprezentat atunci, așa reprezintă și acum. Prin urmare, Dodon pur și simplu speculează. Da, are guvernarea anumite probleme, păi atunci lasă să se formeze altă guvernare.”
Europa Liberă: Parlamentul urmează să înceapă ședințele plenare, în cadrul unei noi sesiuni urmează să se vadă cum se va vota, inclusiv unele inițiative guvernamentale, despre care amintesc autoritățile, deși spun că există inițiative care pot fi adoptate cu votul tuturor, în unanimitate.
Nicolae Negru: „Exact! Mai cu seamă dacă e vorba de inițiative care trebuie să-i ajute pe agricultori, de exemplu, sau să ajute în general oamenii de afaceri.”
Europa Liberă: Da, problemele sociale, îndeplinirea obligațiilor de semnare a unui program cu Fondul Monetar Internațional...
Nicolae Negru: „Eu nu cred că cei din opoziție au să fie împotriva unui program cu Fondul Monetar Internațional. Este un lucru vital pentru Republica Moldova să fie încheiat acest acord cu FMI, de aceea eu cred că vor vota deputații. Asta încă o dată demonstrează că ceea ce face acum Dodon sunt manevre preelectorale și electorale și sfătuitorii lui se află probabil undeva mai departe și sfătuitorii lui urmăresc alte interese decât interesele Republicii Moldova. Nu este niciun interes pentru Republica Moldova să facă acum alegeri anticipate. Vă imaginați?
Se termină alegerile prezidențiale și, dintr-o dată, dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate...
Deci, jumătate de an, în perioada aceasta de criză, mai mult de jumătate de an iese, fiindcă reiese că 90 de zile nu vom avea guvern sau vom avea guvern interimar, totul se va afla în suspensie, parlamentul nu va funcționa, evident. Și în ce situație bagă Dodon guvernul? Să admitem că dl Chicu își dă demisia, benevol, în virtutea anumitor circumstanțe, poate de ordin personal, așa cum a avut d-lui o nuntă și nu a putut-o amâna, poate se mai întâmplă ceva, se formează repede un guvern și se guvernează în continuare, se urmăresc interesele Republicii Moldova, se rezolvă problemele cetățenilor Republicii Moldova. Au mai fost în această perioadă a pandemiei cazuri și în alte state, unde s-au schimbat prim-miniștrii, s-au schimbat guvernele și și-au făcut datoria bine și nu s-a întâmplat nimic. Repet, dl Dodon nu este sincer atunci când vorbește și interesele lui sunt obscure și de ordin personal.”