Președintele Igor Dodon spune că negocierile asupra unui nou acord cu Rusia pentru împrumutul a 200 de milioane de euro vor începe „în zilele următoare”. El a făcut anunțul după convorbirile purtate în aceasta săptămână la Moscova cu șeful-adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru relația cu R. Moldova. Editorialistul și comentatorul politic Nicolae Negru vorbește despre o vizită inopinată, misterioasă și enigmatică.
Your browser doesn’t support HTML5
Nicolae Negru: „În primul rând, Dodon nu a anunțat, cum făcea el de obicei, cu mare tam-tam, că pleacă la Moscova. Renato Usatîi a zis că ar fi fost chemat acolo de cineva. Nu știm din ce cauză, motivele trebuie încă stabilite, dar ceea ce a spus Dodon înainte de a pleca sau, mai bine zis, în drum spre Moscova, că „aprofundează relațiile bilaterale pe toate domeniile de interes comun”, că va discuta despre „accesul mărfurilor din Republica Moldova pe piața rusă”, că va discuta „posibilitatea de îmbunătățire a sorții diasporei și a muncitorilor din Republica Moldova care se află acolo”.
El a spus lucruri pe care le-a mai spus de foarte multe ori, le-a spus întotdeauna când se duce acolo...
Pe urmă, ceea ce a anunțat el după: că a vorbit despre acest credit, încep negocierile. După câte știu eu, despre aceasta a vorbit și s-a înțeles cu el premierul Chicu la Minsk, la întâlnirea sa cu premierul Rusiei, Mișustin. Păi, atunci nu se cam dublează funcțiile premierului nostru și ale lui Dodon? Apoi a mai vorbit despre „zeci de mii de tone de ajutor umanitar gratuit”, s-a exprimat Dodon, ca și cum ajutorul umanitar ar trebui plătit, în formă de motorină pentru fermierii noștri afectați de seceta cumplită din acest an. Iarăși despre aceasta a vorbit el și data trecută și, prin urmare, Dodon nu a venit cu nimic nou, e aceeași „ciorbă electorală” reîncălzită și nu e convingător în ceea ce spune el că a făcut.”
Europa Liberă: Dvs. le dați dreptate criticilor dlui Dodon care spun că el ar fi mers la Moscova pentru susținere în alegerile prezidențiale, chiar dacă nu și-a anunțat candidatura?
Nicolae Negru: „Da, eu cred că pentru asta el a fost chemat, pentru că s-a alarmat probabil Moscova în legătură cu ceea ce se întâmplă aici, în legătură cu cazurile de corupție care ies la iveală legate de Partidul Socialiștilor și legate de Dodon personal. Eu nu cred că la Kremlin se uită impasibili la faptul că Dodon acceptă niște „kulioace”, cum s-a exprimat el, de la Plahotniuc, că a fost implicat în aflarea rezultatelor alegerilor din municipiul Chișinău în 2018 și multe alte lucruri.
Eu cred că Kremlinul este îngrijorat de această situație și desigur că Dodon, pe cealaltă parte, face totul ca să placă Moscovei și un gest pe care l-a făcut el recent, gest de loialitate, de slugărnicie, el l-a numit pre Krasnoselski „președinte al Transnistriei”, asta demonstrează, pe de o parte, disperarea lui Dodon, iar pe de cealaltă parte, demonstrează și neliniștea Kremlinului în legătură cu evenimentele care se pot derula în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Admiteți că ar putea fi o înțelegere Dodon-Kozak-Krasnoselski referitoare la prezența electoratului din stânga Nistrului la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie?
Nicolae Negru: „Eu cred că tocmai asta se discută și tocmai de aceea face Dodon aceste gesturi trădătoare, slugarnice, fiindcă s-ar putea ca lui să nu-i ajungă voturi de data aceasta, adică anul 2016 s-ar putea să nu se mai repete. Acum nu mai este Plahotniuc să-l ajute, înseamnă că el are nevoie de altcineva drept ajutor.
Atunci, el a ieșit cu 65 și ceva de mii de voturi numai datorită lui Plahotniuc...
Acum, situația e mai complicată, el nu și-a îndeplinit niciuna din promisiunile electorale, iarăși punând pe masă această „ciorbă” reîncălzită cu împrumutul de 200 de milioane de euro, cu ajutorul pentru agricultori ș.a.m.d., dar lucrul acesta nu mai poate convinge. Pe de altă parte, au dreptate cei care spun că guvernul Chicu cheltuiește banii în folosul campaniei lui Dodon, nu să ajute populația și afectată de COVID, dar mai cu seamă să ajute fermierii afectați cumplit de această secetă. Aceste proteste, de exemplu, la Vama Albița a transportatorilor iarăși sunt o consecință nu că a neglijenței, dar a concentrării premierului Chicu și a guvernului lui Dodon pe campania electorală prezidențială și nu pe nevoile oamenilor.”
Europa Liberă: Cum înțelegeți Dvs. această vizită a lui Igor Dodon fără a se vedea cu omologul său rus Vladimir Putin?
Nicolae Negru: „Putin de acum s-a săturat de Dodon și Dodon nu mai este o persoană onorabilă, că ceea ce se publică la noi, se răspândește și pe tot spațiul CSI-ului și de acum înainte Putin va face tot posibilul să se întâlnească cât mai puțin cu Dodon. Și da, au dreptate cei care spun că el a fost primit acolo ca un funcționar regional, nu știu de ce grad, dar așa este, el nu a fost primit ca un șef de stat. Acum, Putin s-a înlăturat de la această relație, i-a încredințat-o în totalitate lui Kozak și cred că va trece ceva timp, doar dacă va exista acest pericol foarte mare ca Dodon să nu câștige alegerile, eu cred că Putin va interveni.
### Vezi și... ### Igor Dodon „se visează un al doilea Putin în Moldova” (Petru Grozavu/ZdG)Dacă ați observat, de acum nu se mai pune problema să vină Putin la Chișinău, deși cândva Dodon spunea că s-a discutat această posibilitate. Eu cred că și lui Putin îi este într-un fel rușine, deși desigur el prețuiește loialitatea, slugărnicia lui Dodon, dar sunt anumite „praguri” pe care nu le poate trece. Și de acum înainte, primirea la cel mai înalt nivel pentru Dodon o să fie la nivelul lui Kozak.
Și cred că el a fost și la funcționari de rang mai jos decât Kozak. Pe de altă parte, ce caută președintele, cum zice el, „să intensifice și să aprofundeze relațiile pe toate domeniile”? Asta e funcția unui președinte și poate el într-o zi să facă acest lucru? El se ocupă de probleme care nu intră în atribuțiile președintelui Republicii Moldova și să nu ne mirăm că el este primit acolo de niște funcționari, fiindcă nu se ocupă Putin, nu se ocupă Mișustin, unele probleme trebuie să le rezolve funcționarii.”
Europa Liberă: Admiteți totuși că banii negociați între Guvernul de la Chișinău și cel de la Moscova vor ajunge în haznaua statului până la prezidențiale?
Nicolae Negru: „Eu cred că Moscova va da acești bani, fiindcă își dă seama că fără acești bani Dodon nu are cum să câștige alegerile prezidențiale. Alta e problema dacă vor ajunge și când vor ajunge acești bani.
Acești bani să fie o pârghie cu care ea să poată acționa asupra Republicii Moldova...
Dodon trebuie să îndeplinească condițiile sau observațiile făcute de Curtea Constituțională și Moscovei nu-i prea convine lucrul acesta. Ea vrea să dea bani, dar acești bani să fie o pârghie cu care ea să poată acționa asupra Republicii Moldova, dar să-i dea așa, pur și simplu, cum dă cineva din Occident, cum dă FMI sau, să zicem, România, Uniunea Europeană, desigur că Moscova nu are de gând. Ea nici nu are acești bani la dispoziție, trebuie să facă un efort, dar vorba ceea, va depinde cât de importantă este Republica Moldova pentru Rusia sau cât de important va fi pentru Moscova ca Igor Dodon, forțele prorusești să mențină Președinția Republicii Moldova în mâinile lor.”