Comisia Electorală Centrală a dispus să fie transferate în bugetul de stat 193.000 de lei - donații care au fost colectate de partide contrar prevederilor legale în anul 2021, arată un nou raport al Asociației Promo-LEX.
Potrivit monitorizării, autoritatea electorală a mai inițiat 40 de procese contravenționale pentru încălcări admise de partide în procesul de raportare financiară, iar în alte 88 de cazuri a reacționat cu atenționări la abaterile depistate.
Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală (CEC) are, deocamdată, capacități limitate pentru a verifica rapoartele financiare ale partidelor politice, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă Nicolae Panfil, director de program în cadrul Asociației Promo-LEX. Interviul integral îl puteți asculta aici:
Your browser doesn’t support HTML5
„La sfârșitul anului trecut, CEC și-a adoptat o nouă organigramă, care prevede în cadrul instituției Direcția de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. La momentul de față, această atribuție există, dar nu au fost aprobate încă resursele materiale, umane și financiare necesare pentru această direcție”, a explicat Nicolae Panfil.
Studiul Promo-LEX mai arată că, pentru anul 2021, partidele politice din Republica Moldova au raportat venituri de aproximativ 47 de milioane de lei. 70% din această sumă sunt alocații de la bugetul de stat, 27% reprezintă cota donațiilor, alte 3% fiind cotizațiile membrilor de partid.
Nicolae Panfil atrage atenția că, în ultimii ani, crește constant dependența financiară a partidelor politice de alocațiile din bugetul de stat, o tendință pe care o consideră îngrijorătoare, pentru că asta arată „scăderea semnificativă a implicării și susținerii directe a activității partidelor de către cetățeni”.
„Partidele politice se bazează tot mai mult și mai mult pe banii pe care îi primesc din subvenții pentru a-și realiza activitățile. Din păcate, nu toate partidele politice lucrează activ cu membrii lor de partid, cu cetățenii în general, pentru a colecta cotizații, inclusiv donații. Or, asta înseamnă să lucrezi la firul ierbii”, afirmă Nicolae Panfil.
Mai multă transparență în privința donatorilor
Asociația Promo-LEX estimează aproape 4 milioane de lei drept cheltuieli neraportate de 18 partide politice, dintre care 42% revin PSRM, 31% – Partidului Șor, 9% – PACE și 6% – AUR.
### Vezi și... ### Cum și în ce condiții poate fi interzis un partid politic (Igor Boțan/ ADEPT)Nicolae Panfil notează că în ultimii ani „se remarcă o evoluție constant pozitivă în ceea ce privește raportarea financiară a partidelor politice”. Pe de altă parte, expertul admite că nu toate veniturile partidelor politice sunt din surse legale.
„Este nevoie de mai multă transparență în ceea ce privește donatorii partidelor politice”, concluzionează Nicolae Panfil, adăugând că Asociația Promo-LEX insistă de mai mulți ani asupra extinderii datelor publice despre donatorii partidelor.