Nicu Popescu efectuează o vizită în SUA | Igor Dodon „se roagă pentru Moldova” pe Muntele Athos

Igor Dodon la Athos

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 
Ştirile presei moldovene

Your browser doesn’t support HTML5

Prima pagină cu Iulian Ciocan

  • Uniunea Europeană anunță că va oferi alte 50 milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Din acești bani, 5 milioane de euro îi revin Republicii Moldova, citim în Newsmaker.md. Anunțul despre asistență a fost făcut pe 17 aprilie de către reprezentanții Comisiei Europene. Aceştia mai spun că suma totală a finanțării pentru asistența umanitară a UE, generată de război, ajunge la 143 de milioane de euro.
  • Ministrul de externe Nicu Popescu va efectua luni o vizită în SUA. Va avea o întrevedere cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, scrie Jurnal.md. Vizita marchează desfășurarea reuniunilor grupurilor de lucru comune tematice în cadrul Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, organizat în contextul simbolic al celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-americane, se arată într-o notă informativă a MAEIE.
  • Reprezentanții Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) au verificat sâmbătă capacitatea de luptă a unor unități militare din Transnistria, potrivit Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, iar unitățile inspectate nu sunt pregătite pentru operațiuni de luptă, citim în Anticoruptie.md. „Potrivit informațiilor disponibile, în regiunea transnistreană nerecunoscută a Republicii Moldova, a fost testată capacitatea de luptă a brigăzilor motorizate 1, 2 și 3 ale forțelor armate transnistrene cu participarea reprezentanților Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse. Unitățile inspectate nu sunt pregătite pentru operațiuni de luptă”, se menționează într-un comunicat al Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Capacitatea Moldovei de a renunţa la importurile de gaze ruseşti nu a fost testată, scrie Mold-street.com. Experţii de la Agenţia de rating Moody’s sunt sceptici în ceea ce priveşte găsirea unor alternative pentru gazele din Rusia. Potrivit celor de la Moody’s, Transnistria are un rol important în securitatea energetică a Moldovei, acolo aflându-se principala Centrală Electrică a ţării care funcţionează cu gaze ruseşti.
  • Voluntarii de la Centrul de tineret Ungheni se implică activ în susținerea refugiaților din Ucraina, scrie Unimedia.info. Tinerii spun că nu pot rămâne indiferenți și că fiecare dintre ei ajută, cum poate, refugiați ucraineni adăpostiți la Ungheni. O asemenea tânără, Gabriela Alcaz, de 17 ani, elevă în clasa XI-a la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni, povestește în Unimedia despre experiența sa de voluntariat la punctul de trecere Sculeni.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi situaţia social-politică din Moldova.
  • O postare cu mare impact ne spune că fostul preşedinte Igor Dodon nu renunţă la tradiţie şi a mers din nou pe Muntele Athos din Grecia. De acolo Igor Dodon le-a transmis un mesaj creştinilor care sărbătoresc Duminica Floriilor, adăugând: „Mă rog pentru Moldova noastră scumpă!”
  • Dintr-o altă postare pe FB aflăm că la Harkov a fost demontat un monument al mareşalului sovietic Jukov. Foarte popular pe Facebook e şi un video al Europei Libere despre reţinerea unor iahturi ale oligarhilor ruşi în ţările europene.
  • Pe Instagram Moldova.org are o postare despre bullying. Bullying-ul se referă la acele comportamente repetate intenționat prin care o persoană sau un grup de persoane rănește, umilește, înjosește o altă persoană. Fenomenul de bullying înregistrează cea mai mare frecvență în intervalul 12-15 ani și apoi începe să descrească până la sfârșitul anilor de liceu. Postarea conţine sfaturi pentru părinţii ai căror copii au fost abuzaţi.
  • Tot pe Instagram popular e şi un video al Europei Libere despre Borodianka, localitate de lângă Kiev în care, recent, pompierii și alți lucrători ai serviciilor de urgență au scos de sub dărâmăturile blocurilor de locuințe mai multe cadavre.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia cere depunerea armelor la Mariupol, ucrainenii nu cedează