Nicu Popescu: informațiile privind presupusele tentative ale Rusei de a recruta moldoveni sunt „periculoase”

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu (arhivă)

Ministrul de externe Nicu Popescu a declarat miercuri, 13 aprilie (nu joi, cum relatase inițial agenția Reuters) că informațiile privind presupuse tentative ale Rusiei de a recruta cetățeni moloveni în armată sunt „periculoase”. Totodată, în continuarea răspunsului la o întrebarea despre războiul din Ucraina, Nicu Popescu a asigura că discută regulat cu ambasadorul Rusiei la Chișinău despre toate problemele de interes, relatează Reuters.

Comentariile au venit la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice informau că Moscova ar încearca să-și întărească forțele din Ucraina prin recrutări în regiunea separatistă transnistreană.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor despre presupusele încercări ale Rusiei de a recruta oameni în Transnistria, ministrul de externe a spus: „Astfel de acțiuni nu sunt în spiritul păcii, nici pentru concetățenii noștri, nici pentru familiile noastre. Astfel de lucruri sunt foarte periculoase și trebuie să înceteze”.

Ministerul rus de Externe a refuzat să comenteze, precizează Reuters are mai arată că nu a putut verifica independent dacă armata rusă a încercat să recruteze cetățeni moldoveni.

Joi, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Malyar declara că Rusia recrutează noi trupe în mai multe zone, inclusiv în regiunea transnistreană, pentru „o escaladare” a ofensivei din Ucraina.

Președinta Maia Sandu afirma pe 4 aprilie la o conferință de presă că nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană, pe fundalul invaziei ruse din Ucraina vecină. Șefa statului moldovean a dat asigurări atunci că de fiecare dată când apar informații privind posibile mișcări de trupe în regiunea transnistreană care ar putea amenința și securitatea R. Moldova, autoritățile de la Chișinău, începând cu ministerul de Externe, contactează și ambasada Rusiei pentru a obține clarificări.

Autorităţile transnistrene, precizează Reuters, au negat luni că Rusia ar face pregătiri militare pe teritoriul său care ar putea ameninţa Ucraina. Dar așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a refuzat să comenteze cele mai recente declarații ale adjunctei ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar.

Într-o declarație făcută săptămâna trecută însă de departamentul de externe de la Tiraspol se arată că în regiunea transnistreană nu se fac pregătiri militare care ar putea viza regiunile învecinate ale Ucrainei. „Este poziția principială a Transnistriei și aceasta nu se va schimba”, se spune într-o declarație de la Tiraspol.

Oficiali ucraineni au declarat de mai multe ori de la începutul invaziei ruse că din regiunea transnistreană ar putea veni amenințări militare. Ucraina a închis frontiera cu regiunea separatistă pe 28 februarie și mai apoi a aruncat în aer podul de la Cuciurgan, pentru a se asigura că trupele și munițiile rusești din regiunea transnistreană nu vor putea ajunge în regiunea Odesa pe calea ferată.