Nicu Popescu: Inițiativa „Macron” nu este o „capcană”, ci o treaptă către UE

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, spune că Republica Moldova nu vede „o capcană” în inițiativa Macron, deși vrea să parcurgă un drum „standard” de aderare la UE.

Popescu a vorbit într-un interviu cu Europa Liberă înainte să plece la Paris la sfârșitul săptămânii împreună cu președinta Maia Sandu pentru convorbiri cu Emmanuel Macron.

Președintele francez a propus recent crearea unei „comunități politice europene” atașată UE pentru o cooperare mai strânsă cu țări ca Ucraina, R. Moldova și Georgia, cauzând speculații că nu consideră realistă aderarea lor ca membre cu drepturi depline.

„Nu e capcană, este o treaptă care ne permite să urcăm și să avansăm”, a spus Popescu, amintind că dubii asemănătoare au existat și cazul Acordului de Asociere, care însă nu a împiedicat, ci a ajutat R. Moldova în apropierea sa de UE.

„Dacă vom simți tentative de a pune problema sau una, sau alta, acest lucru nu va fi acceptabil pentru noi. Poziția noastră este și procesul standard de aderare, și alte inițiative care ne apropie de UE”, a mai spus ministrul moldovean de externe.

### Vezi și... ### Nicu Popescu: Nici opțiunea pentru neutralitate, nici simpla aspirație de aderare la NATO nu generează automat securitate