Nicu Popescu: Moldova a depus cererea de aderare la UE. Ce urmează?

Your browser doesn’t support HTML5

Președinta Maia Sandu a semnat la 3 martie cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, pe care o va transmite președintelui francez Emmanuel Macron ca lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Cererea a mai fost semnată de președintele Parlamentului Igor Grosu și de prim-ministra Natalia Gavrilița. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a spus pentru Europa Liberă ce va urma:

Nicu Popescu: „Această procedură este una istorică pentru țara noastră, este un pas de importanță majoră pentru țara noastră, pentru societatea noastră, asta înseamnă un pas în direcția păcii. Știm că Uniunea Europeană este o instituție, o familie de țări care au știut să asigure pacea pe continentul european și pentru noi aderarea la Uniunea Europeană este o manieră de a asigura pacea pentru țara noastră, de a asigura stabilitatea și libertatea țării noastre, și anume din această cauză noi am luat această decizie clară de a face următorul pas în direcția aderării la Uniunea Europeană. Această cerere urmează a fi depusă în fața partenerilor noștri europeni, președinției în exercițiu a Uniunii Europene, care în acest moment este deținută de Franța, ulterior, gradul de pregătire al Republicii Moldova pentru aderarea la UE va fi evaluat de către Comisia Europeană și, între timp, statele membre ale Uniunii Europene se vor pronunța asupra gradului de deschidere al fiecărui stat de a avansa mai departe în relațiile cu Republica Moldova și, cel puțin la modul practic, următorul pas ar fi disponibilitatea Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Aceste negocieri durează în timp, ele presupun alinierea întregii legislații din Republica Moldova la întreaga legislație europeană. Acest proces durează întotdeauna mai mulți ani și la finalizarea acestui proces există momentul deciziei în care se semnează Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.”

### Vezi și... ### Nicu Popescu: Perspectiva și aspirațiile europene ale R. Moldova nu sunt negociabile

Europa Liberă: Dar Dvs. aveți o estimare, cât timp i-ar trebui Republicii Moldova să îndeplinească toate condițiile ca să obțină acest statut de asociat, ca ulterior să aibă și un statut de candidat?

Nicu Popescu: „Această estimare nu există, pentru că ea parțial depinde de viteza noastră de reformare, or acest lucru depinde de guvernare. Știți bine că în istoria Republicii Moldova am avut perioade în care guvernările nu apropiau, ci îndepărtau Republica Moldova de Uniunea Europeană și, în acest sens, viteza de aderare la Uniunea Europeană depinde, în primul rând, de societatea noastră, de pregătirea societății noastre de a oferi un mandat ferm pentru reforme unei guvernări. Doi: depinde și de fiecare stat membru al Uniunii Europene în parte, poziția fiecărui stat și, în acest sens, noi nu putem prezice cum evoluează politica internă din statele membre ale Uniunii Europene, dar, după cum vă spuneam, semnalele sunt pozitive, sprijinul pentru Republica Moldova este foarte, foarte înalt și majoritatea absolută a statelor membre sunt alături de noi în acest demers.”

Europa Liberă: Deci a depune e ușor, a munci după depunere e mult mai greu?

Nicu Popescu: „A munci întotdeauna este mult mai greu, dar fără muncă nu faci progres.”