Pe fondul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, ministrul de externe moldovean Nicu Popescu a spus că R. Moldova este pregătită pentru orice evoluție a crizei, „pozitivă sau negativă”, dar speră într-un deznodământ pașnic.
Vorbind la emisiunea TV Joi cu Liliana Barbăroșie, o coproducție Moldova 1 - Europa Liberă, Popescu a insistat că în criza ucraineană Chișinăul se ghidează în primul rând după interesul național.
„Nu vom accepta ca marile puteri să decidă pentru soarta altor state... este important ca în discuțiile dintre Statele Unite și Rusia, Moldova să nu fie uitată”, a insistat Popescu, reiterând declarații făcute la începutul dialogului tensionat dintre Rusia și occident pe tema Ucrainei, luna trecută.
Your browser doesn’t support HTML5
La începutul fazei actuale a crizei, mai acute, Ucraina a spus că Rusia ar putea înscena un atac împotriva militarilor săi din Transnistria ca să justifice invadarea Ucrainei. Nicu Popescu a declarat însă joi că în regiunea separatistă nu s-au observat asemenea evoluții suspecte.
„Nu vedem activități adiționale în Transnistria”, a spus ministrul de exerne Nicu Popescu, întrebat dacă militarii ruși din regiunea separatistă s-au comportat suspect după agravarea crizei de la granița ruso-ucraineană.
Popescu a calificat drept complicată relația cu Federația Rusă, după ce ministerul său a criticat joi faptul că viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, s-a pozat cu steagul transnistrean la Tiraspol, făcând și declarații nepotrivite, în viziunea Chișinăului.
### Vezi și... ### Care a fost miza vizitei ministrului adjunct de externe rus în R. Moldova?Moldova are trupe rusești staționate în Transnistria și rămâne în mare măsură dependentă energetic de Rusia. Ca și Ucraina, Moldova primește periodic de la Moscova mesaje că nu trebuie să se apropie de NATO – chiar dacă este neutră prin Constituție.
Pe fondul escaladării crizei ucrainene, președinta R. Moldova Maia Sandu și-a exprimat solidaritatea cu „țara vecină prietenă”.