Nicu Popescu: pentru moment situația din regiunea transnistreană este calmă

Imagine de arhivă

Pentru moment situația din regiunea transnistreană este calmă, nu exoistă nici un semn de escaladare, a declarat marți ministrul de externe Nicu Popescu. Vorbind la Bruxelles, în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Nicu Popescu a precizat însă: „având în vedere ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi ca guvern nu putem exclude niciun scenariu și (...) suntem obligați să analizăm întregul spectru de scenarii. Inclusiv scenarii negative.”

Ministrul de externe a descris problemele economice majore pe care le creează invazia rusă din Ucraina pentru Moldova, dar a asigurat că pentru moment țara sa nu se confruntă cu pericolul vreunei penurii de alimente.

„Provocarea pentru noi este că trebuie să ne reorganizăm logistica. Trebuie să cumpărăm anumite mărfuri dn altă parte și acest lucru va fi mai scump și nu le mai putem aduce de la Odesa, care e alternativa cea mai ieftină. (...) acum vom avea nevoie să (ne direcționăm importurile) dinspre Constanța, care este mai departe.”

Nicu Popescu a vorbit și despre eforturile pe care le face guvernul de la Chișinău de a reduce dependența, în acest moment totală, de gazul rusesc și a reamintit în context de oferta României de a depozita gaze naturale pentru Moldova.

Luni, Nicu Popescu a participat la reuniunea miniștrilor de externe și ai apărării din Uniunea Europeană.