Nicu Popescu: Rusia ar agrea ideea distrugerii munițiilor stocate în depozitul de la Cobasna

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu

Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a declarat marți seara la TVM că Rusia ar agrea ideea distrugerii munițiilor stocate în depozitul de la Cobasna din regiunea transnistreană și că discuții în acest sens vor avea loc anul viitor.

### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Toate trupele rusești violează suveranitatea R. Moldova”

Federația Rusă își exprimă disponibilitatea de a ne mișca în direcția distrugerii armamentului stocat la Cobasna. Pe acest subiect Federația Rusă spune că ei tot sunt interesați să avem progres, pentru că absolut nimeni nu are niciun interes ca pe teritoriul Republicii Moldova să aibă loc o explozie așa cum a fost în portul Beirut acum un an și jumătate. Acest lucru ar putea să ne coste vieți omenești, ar fi o adevărată catastrofă. Avem un dialog cu Federația Rusă prin care sperăm să ajungem la distrugerea acestor muniții”, a spus Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică”.

### Vezi și... ### Oazu Nantoi: Moscova nu și-a schimbat atitudinea față de R. Moldova de când a provocat separatismul în stânga Nistrului

Rusia păstrează în depozitele de la Cobasna circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi, unele datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau din timpul Războiul Rece. Nicu Popescu a mai spus în cadrul emisiunii citate că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine statutului de neutralitate al țării și a cerut Moscovei retragerea necondiționată a acestora. Chișinăul insistă ca cei 1.500-2.000 de soldați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova, o cerere repetată și de președinta Maia Sandu.