Nicu Popescu este „profund tulburat de ororile ocupației rusești” la Izium

Ministrul de externe al R. Moldova, Nicu Popescu

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, declară într-o postare pe rețele de socializare că este tulburat de ororile petrecute pe timpul ocupației rusești din localitatea ucraineană Izium.

Orașul Izium este situat în partea de sud-est a regiunii Harkov, pe ambele maluri ale râului Doneț la circa 120 de km de capitala regională Harkov. Pe 16 septembrie autoritățile de la Kiev a anunțat că sute de morminte au fost găsite în regiunea orașului Izium, la câteva zile după ce forțele ucrainene au eliberat localitatea în timpul contraofensivei din nord-estul țării din ultimele săptămâni. Oficiali ucraineni au declarat că majoritatea victimelor găsite erau civili. Mulți dintre aceștia fuseseră torturați și executați sumar.

Într-o postare pe Twitter reluată și pe pagina de Facebook, ministrul moldovean spune că este „profund tulburat de ororile ocupației rusești, pe măsură ce apar imagini din Iziumul eliberat.”

Ministrul Nicu Popescu adaugă că cei responsabili vor trebui să răspundă pentru aceste atrocități.

Descoperirea mormintelor de la Izium l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ceară insistent comunității internaționale să declare Rusia un stat sponsor al terorismului. „Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți. Acest lucru trebuie recunoscut oficial. Lumea trebuie să acționeze”, a spus Zelenski, într-un mesaj video publicat pe internet.

Comitetul ONU pentru drepturile omului a anunțat că va trimite o echipă în Izium iar diplomații occidentali spun că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere după ce s-a aflat că majoritatea victimelor de la locul de înmormântare erau civili. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe Twitter că vestea despre groapa comună „ar trebui să ne întărească hotărârea colectivă de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile sale”.