Născută în 20 ianuarie 1960, într-o familie de medici. Studiile în domeniul medical le-a făcut în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Ulterior continuă formarea profesională prin ordinatură, studii de post doctorat. Actualmente, activează în calitate de director al Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Domeniile de activitate sunt reprezentate de pediatrie, cardiologie, reumatologie. Este Doctor Habilitat în Științe Medicale.
Luni
O nouă săptămână.. O zi de vară, dar fără temperaturi generoase. Pe post de deșteptător, răsună citatul - viața nu e despre cum să supraviețuiești în furtună, ci despre cum să dansezi în ploaie. Nu e timp de pierdut! Prioritate îmi sunt micii pacienți. O vizită matinală în clinică, planning-ul zilei, pe alocuri încurajări - nu boala ne controlează pe noi, ci noi o vom controla pe ea. Rapid trecem de la comunicarea fizică, la cea virtuală.
Viitorii doctori, studenți la medicină în anul V, fac prezența la orele de curs. Un subiect interesant pentru fiecare dintre noi - "Obezitatea la copii", dar oare ce o fi de partea cealaltă a ecranului?! Din 62 studenți, timp de o oră și jumătate, unii au fost mai receptivi, 3-4 dintre ei și-au pornit și camerele. Am învățat și ne-am adaptat din mers la noile provocări.
Imediat după curs, o nouă rundă de discuții - personale, directe, comunicări interumane. Subiectele sunt dintre cele mai diverse - cereri, rapoarte de activitate, referințe, angajări, dări de seamă... Iar lista pare fără de sfârșit.
Medicii rezidenți își așteaptă respectuos rândul, de a planifica în comun activitățile săptămânii curente - activități de cercetare, deplasări în teritoriu în cadrul anumitor proiecte. E mult sau puțin? Nu e loc de oboseală. E ora 12. Iar ședințele abia încep. La ședința Comitetului Național de Coordonare a Imunizării subiectele nu se epuizează niciodată - Covid19, vaccin, acoperire vaccinală, disponibilitate, eficacitate, statistici etc etc. Să extindem sau nu categoriile eligibile procesului de vaccinare? Copii de 12-15 ani, să fie vaccinați anti-Covid sau încă nu? De cealaltă parte a monedei - vaccinul antimeningococic. A fi sau a nu fi? Incidența? Morbiditate? Cost-eficiență? Dacă ar fi să descriu într-un singur cuvânt aportul și intervențiile realizate?! Cu siguranță va fi "Responsabilitate".
De la orele 15, iar ședință - o altă direcție de activitate. De comun cu membrii echipei Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, ne asumăm noi responsabilități. Timp de 2 ore jumătate, au derulat discuții constructive în vederea optimizării și ameliorării procesului de echivalare a tezelor, aprobare a noilor direcții de cercetare, echivalare a documentelor din străinătate, aprobări ale comisiilor științifice de profil. Cu adevărat, ne-am adaptat din mers procesului online. E bine sau nu? Ei bine, timpul ne va arăta!
Spre seară, nu e timp de pierdut. Urmează pregătirea de briefing. O nouă posibilă avalanșă de întrebări. Iar cea mai sigură formă de apărare a fost și a rămas cuvântul și informarea continuă. O trecere în revistă a celor mai recente comunicate OMS, FDA, EMA, aprofundări continue în baza de date Medline, UpToDate. Îmi fac o sinteză a acestora prin coraborarea datelor din afară cu realitățile săptămînale din Republica Moldova.
Sfârșitul zilei e în muzică. Ea îmi este acel răspuns căruia nimeni nu i-a pus nici o întrebare, vorba poetului. Și cu adevărat ce poate fi mai frumos și mai sublim? E bine cunoscut faptul că doar prin muzică, dăruim suflet universului, aripi minții și suflet la orice .
Marți
Lucrurile parcă își reiau cursul firesc. Startul de departe rămâne organizarea lucrului cu pacienții din secție. Comunicarea și prioritizarea activităților în echipă. Un nou set de acte pe secție ce își așteaptă avizarea. Pe de altă parte suntem mereu acolo pentru cel ce poate are nevoie. De această dată, un mic pacient din Transnistria și organizarea transferului spre secția specializată corespunzătoare.
Mă adaptez din mers. O altă cale nu poate fi.
Briefingul de presă săptămânal tradițional consacrat managementului situației pandemice de la noi din țară. Mereu acolo, mereu gata pentru neclaritățile, incertitudinile și precizările colegilor din sfera mass-mediei. Doar prin eforturile comune vom fi apți de a face față acestei crize. Cu toate acestea telefonul pare a suna continuu - un alt reporter, un nou editorial, reprezentanți din Chișinău și din alte localități deopotrivă, română și/sau rusă. Mă adaptez din mers. O altă cale nu poate fi. Totul să fie spre binele beneficiarului - societății, sănătății colective.
Timpul de afară ne readuce aminte că esența lucrurilor e pe interior. Frumusețea exterioară e doar până la primul strop de ploaie. Se duce.. Rămâne frumosul dinăuntrul fiecăruia.
Ziua de marți și consultul pacienților îmi dau o nouă doză de energie. Verificăm nu doar starea de sănătate fizică a copilului. O serie de exerciții/întrebări merg mână în mână cu examinarea clinică - Când e cea mai lungă zi? Ce îți place în cartea care o citești? Ce oraș din Australia ai vrea să vizitezi? Ooo da, cineva are vise mărețe - Canberra se regăsește în lista sa. Asta rămâne a fi menirea noastră - să le dăm copiilor rădăcini și aripi.
Spre seară, a venit și rândul meu să fiu copil. Să mă bucur de vocea caldă a mamei, de privirea blândă și de sfatul său. Am depănat amintiri de demult, dar atât de aproape sufletului. Orele sunt atât de scurte atunci când ești cu ea. O putere secretă ne lipsește în prezența mamei - de-am putea opri timpul în loc. Dar nu e posibil.. prin urmare, nu îmi rămâne decât să îi repet din nou - că e cea mai frumoasă dintre toate florile de pe pământ.
Să îmi descriu și această zi într-un cuvânt?! Binecuvântare.
Miercuri
Dacă e miercuri atunci e „Mișcare". Împreună cu Echipa OMS Moldova, ne-am reluat parcursul pe teritoriul țării. Astăzi, la Cimișlia. Ploaia de afară nu ne împiedică să realizăm cu succes obiectivele propuse. Păduri, câmpii, lanuri de grâu.. ce frumoasă țară avem! Dar pentru binele ei, e nevoie de aportul fiecăruia dintre noi.
Și uite-ne ajunși la spital, dar de aici drumul ne duce spre oficiul medicilor de familie unde își are sediul administrația. Parcursul retur spre spital scoate în evidență aceleași neajunsuri. Un gard care stă să plângă ca și ploaia de afară. Tristețea pereților edificiilor parcă se reflectă și pe fețele oamenilor. Secția de pediatrie – relativ bine amenajată, cu condiții nu rele. Dar, îi lipsește ceva.. un dram de culoare! O veselie specifică vârstei beneficiarului. Poate ar fi nevoie de niște idei de optimizat condițiile curente, în vederea creării acelui climat „child-friendly”. Unele rezerve rămân și pe interior. Care ar fi cauza – indiferență? Neglijență? Or lipsa de resurse, umane cu precădere.
Vizita continuă repetat spre oficiul medicilor de familie, de această dată în centrul de vaccinare. Și aici, același tablou – oameni triști, împovărați de rutină, dificultăți, incertitudini...
O concluzie tangențială – soarele nu e ascuns doar printre norii grei de ploaie, e undeva adânc și printre cearcăne, riduri, ziduri de oameni.
Parcă am ajuns acasă, dar ziua de muncă nu a luat sfârșit
Ziua e ca un ping-pong, alternăm continuu comunicarea directă cu cea virtuală. După o serie de discuții cu colegii din Cimișlia, debriefingul cu echipa OMS, își reiau din plin proiectele la distanță. Și astfel, un nou interviu unui editorial din Transnistria. 30 minute, prin care încerci să diseminezi esențialul, elementele cheie în vederea optimizării asistenței medicale. Și parcă ai mai fi avut ce spune, dar timpul zboară nu stă.
Parcă am ajuns acasă, dar ziua de muncă nu a luat sfârșit - Un set de documente; Totaluri ce necesită a fi realizate; Raportul de muncă dar și perspectivele de viitor.
Spre seară, un alt prieten te așteaptă devotat – cartea și semnul ce l-ai lăsat zilele trecute, timid dar îndrăzneț îți face cu ochiul, invităndu-te să te detașezi de toate. Și am pierdut firul..
Joi
Aceeași echipă OMS, dar o nouă destinație, Hâncești.
Un oraș curat, îngrijit, in care te îmbăta mirosul florilor de tei. Mișcarea pare a fi mai vioaie, mai energică. Traversăm parcul Catedralei, Aleea scriitorilor. De apreciat drumul foarte bun.
Impresiile pozitive de pe traseu ne sunt confirmate și la destinație. O secție de pediatrie reparată, bine echipată, o sală de joacă pentru copii. Și munca echipei locale e de apreciat.
În premiera acestui proiect de colaborare cu OMS, am fost invitați la cel mai înalt nivel administrativ teritorial. O discuție constructivă cu Președintele Consiliului Raional Hâncești a evidențiat necesitățile și opțiunile de colaborare ce pot fi realizate în viitor. Atunci când obiectivul este comun – binele copiilor, parcă și activitățile derulate au un catalizator. Moldova are viitor dacă fiecare va pune umărul și mintea pentru continuitate.
Ajunsă acasă, dar spiritul de muncă/activitate încă e acolo – sumarizarea activităților zilei de azi. Și același, proiect managerial ce necesită atenție, muncă asiduă, analiză. Ploaia de afară își are și ea rolul său - de muzician al serii.
Vineri
Pentru cineva poate e sfârșit de săptămână. Dar, de facto e un nou început – o întâlnire matinală cu ziariștii. Comunicarea rămâne a fi cheia succesului. Deși, aparent am putea spune că suntem suficient de informați atunci când vorbim despre infecția COVID sau opțiunile de vaccinare. Cu toate aceste, acele mituri și/sau falsuri persistă în societatea, iar conferințele/briefingurile ce se organizează planează de fiecare dată în jurul acestor subiecte. Astfel, discuția de astăzi la care am participat de comun cu colegii din cadrul Comitetului Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizărilor și reprezentanții MSMPS a fost productivă, constructivă și de un real suport pentru întreaga societate. De comun cu reprezentanții mass-media, cărora le suntem recunoscători pentru colaborare, am identificat barierele în procesul de imunizare, din partea căror reprezentanți apare rezistența și reticență față de proiectele inițiate. De asemenea, sperăm că concluziile de astăzi vor sta la baza a noi instrumente de prevenire a acestor fenomene pe viitor.
Ulterior, am revenit la spital pentru vizita generală a pacienților din secție. Acest instrument ne permite analiza cazurilor neclare. Deopotrivă se indică particularitățile de tratament și monitorizare a fiecărui caz în parte ce rămâne peste weekend internat.
După o muncă asiduă, am definitivat proiectul managerial. Acesta reprezintă un raport amplu despre istoricul, activitatea serviciul pediatric la noi în țară. Deopotrivă sunt listate realizările din domeniul educațional, curativ, științific și cercetare. În concluziile acestui raport, am specificat cei mai veridici markeri ai eficienței reformelor instituite în domeniul serviciului pediatric al Republicii Moldova este reducerea mortalității și morbidității copiilor. Chiar dacă pe parcursul anilor au fost atinse succese remarcabile în domeniul mortalității infantile, îmbunătățirea indicilor sănătății copiilor rămâne obiectivul serviciului pediatric, care va fi realizat prin intermediul reformelor existente, dar și a celor de viitor. Un alt aspect se referă la direcțiile de dezvoltare în viitor: asigurarea formării calitative a specialiștilor pe diferite domenii; adaptarea ofertei educaționale la necesitățile sistemului de sănătate autohton. Consider indispensabilă dezvoltarea ramurii științifice, prin crearea unor nuclee de cercetare atât în cadru național cât și internațional; promovarea echipelor de cercetători tineri, creșterea vizibilității acestora. Ideile vin una dupa alta atunci când îmi propun să promovez cercetarea pentru ocrotirea sănătății femeilor, copiilor și adolescenților.
Sfârșitul de săptămână a fost marcat și de câteva evenimente frumoase. Cu deosebită recunoștință, am felicitat-o pe multstimata Doamna Profesor Larisa Crivceanscaia, specialist notariu în domeniul neonatologiei, cu ocazia zilei de naștere, urându-i mult bine, realizări excepționale în domeniul ce îl ghidează, și nu în cele din urmă multă sănătate. Un alt motiv de bucurie, și cu toată modestia – mândrie și împlinire, am semnat acordul inițierii procedurii de susținere a tezei de doctor habilitat în medicină a dnei Mariana Sprâncean, un alt specialist important în domeniul geneticii medicale din Republica Moldova. Cu toată susținere, îi urez doamnei Sprâncean – multă perseverență și încununarea cu succes a acestui proiect de înaltă valoare.
Vreau să felicit toți colegii din sistemul medical de la noi din țară
Și nu în ultimul rând suntem în ajunul unei sărbători deosebite pentru comunitatea medicală de la noi din țară – Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului. Cu această ocazie, îmi exprim recunoștința față de Alma Mater – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în prezența Domnului Rector Profesor Emil Ceban, pentru înalta apreciere și Diploma de Onoare primită cu această ocazie. De asemenea, am acceptat cu deosebită plăcere florile de la discipolii mei – medicii rezidenți pediatri, alături de care îmi exprim încrederea și speranța că serviciul pediatric din Republica Moldova va prospera în continuare. În acest context, vreau să felicit la rându-mi, toți colegii din sistemul medical de la noi din țară. Le doresc fiecăruia în parte multă sănătate, prosperitate și mult succes în toate proiectele inițiate de către ei.
La finalul acestui Jurnal, aș vrea să vă las un mesaj de luat acasă, mai exact un sfat de la maestrul Nicolae Iorga – „Înțelepciunea vieții este simplă: Fă ca pe unde ai trecut să fie mai bine decât era înainte.”