În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești moldovene sunt internați 223 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 57 în stare extrem de gravă. Numărul total al deceselor de la începutul pandemiei a ajuns în R. Moldova la 6 205. Profesorul universitar Ninel Revenco, președinta Comitetului național de experți în imunizare, șefa Grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării, lansează un îndemn către populație să meargă la centrele de vaccinare și să-și administreze serul pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire cu virusul Covid-19 și un nou val de infectări.
Your browser doesn’t support HTML5
Ninel Revenco: „Deja suntem aproape de mijlocul lunii iulie, dar am ajuns la o cifră care demonstrează că cu prima doză au fost imunizați anti-COVID-19 doar 14 la sută din cetățeni și aproape 9 la sută au primit deja două doze de vaccin. Vaccinuri în țară sunt, vaccinurile sunt diferite, dar toate sunt sigure și protejează populația de îmbolnăviri în forme grave, de a ajunge la Terapie intensivă sau la deces, doar rămâne un singur moment – populația să meargă să se imunizeze.”
Vaccinuri în țară sunt, vaccinurile sunt diferite...
Europa Liberă: De ce rămân sceptici cetățenii când e vorba despre cum înțeleg ei să ajute ca cei din jurul lor să fie protejați și ei să aibă siguranță?
Ninel Revenco: „Sunt două momente, este și partea pozitivă a fenomenului. Dacă facem compararea acelor sondaje care au examinat cât de reticenți sunt cetățenii față de imunizare, primul sondaj ne-a demonstrat că doar în jur de 30 la sută erau pentru vaccinare, iar ultimul sondaj realizat la începutul lunii iunie a demonstrat o creștere a numărului de persoane care doresc să se imunizeze. Mai mult de jumătate din cetățenii intervievați doresc să fie imunizați și aceasta este partea pozitivă, dar mai există și cetățeni care ezită, din motiv că cineva din rude, cineva din prieteni au zis că nici COVID nu există în țară. Deci, mai este un procent destul de semnificativ, după mine, care după un an de pandemie, după o pandemie la nivel global mai consideră că nu există coronavirus și mai există și alte mituri inventate posibil că de niște minți diabolice care induc lumea în eroare și, în special, acele persoane care nu se informează sau sunt puțin informate, sau mai bine cred ce spune o rudă sau o persoană care nu este din domeniu. Și aici aș merge cu un mesaj foarte clar: doar imunizarea ne poate salva, doar imunizarea poate stopa răspândirea coronavirusului în societate și nu ar trebui noi să alergăm în urma coronavirusului, el să ajungă primul la finiș, ci noi trebuie să fim mai inteligenți și să înțelegem că cu cât mai rapid vot atinge acel număr de imunizări ale populației, cu atât virusul nu se va mai modifica, nu vor apărea tulpini noi, iar tulpinile noi sunt mai agresive și cu ele mai repede te poți infecta.”
### Vezi și... ### Autoritățile israeliene re-evaluează eficiența vaccinului Pfizer/BioNTechEuropa Liberă: O să vorbim și despre tulpinile noi, aici să mai facem o precizare. La început, biserica era reticentă, în ultimul timp, fețele bisericești cheamă și ele enoriașii ca să se vaccineze, pentru că totuși până la urmă beneficiile cântăresc mult mai mult și cetățenii ar trebui să accepte inclusiv aceste sugestii care vin și din partea bisericii.
Ninel Revenco: „Inclusiv aceste recomandări și susținerea din partea clericilor este un lucru pozitiv, care ar fi trebuit să fie inițiate de la începutul campaniei de imunizare, în special în țara noastră și să fie mai direcți cu mesajul lor și atunci posibil că nu am fi avut atâtea persoane ezitante. Mai există și persoane, haideți să fim sinceri, și din rândul lucrătorilor medicali care nu promovează un mesaj atât de ferm și atât de convingător către populație. De aici aceste bariere ar trebui să fie evitate cu maximum posibil.”
Există persoane și din rândul lucrătorilor medicali care nu promovează un mesaj atât de ferm și de convingător...
Europa Liberă: Dar pentru Dvs. există o explicație – de ce totuși în mediul rural cea mai multă lume rămâne a fi încă atât de nereceptivă atunci când i se vorbește despre avantajele vaccinării?
Ninel Revenco: „Aici sunt câteva cauze. Posibil că ei nu sunt destul de informați referitor la ce s-a întâmplat la nivel național și ce s-a întâmplat la nivel global.”
Europa Liberă: Dar medici de familie există peste tot?
Ninel Revenco: „Medici de familie există peste tot, dar cunoaștem care este numărul medicilor de familie și care a fost încărcătura și care a fost sarcina în condiții de pandemie a medicilor de familie și posibil că nu au reușit să ajungă, dar mai este și o posibilitate ca mesajul să fie adus și de autoritățile publice locale. Mă refer la primar, Consiliul raional, persoanele din domeniul educației, pedagogii, care la fel ar trebui să fie uniți și până la urmă să ducă mesajul până la ultimul cetățean. Noi, acele persoane care suntem incluse în echipa de coordonare, de comunicare în imunizare, am întreprins vizite, am ajuns, practic, în toate raioanele din țara noastră și cunoaștem care este specificul acceptării vaccinării în diferite raioane, fie de nord, fie de centru, fie de sud.”
Europa Liberă: Și este o diferență inclusiv între zone?
Ninel Revenco: „Este o diferență. Vreau să zic că cel mai mult acceptă vaccinarea regiunea centru, municipiul Chișinău, mai ezitanți sunt cei din partea de nord. Posibil că ei doresc, dar nu declară deschis că doresc un anumit tip de vaccin. Și populația din UTA Găgăuzia la fel ar accepta vaccinarea declarativ, dar când e să o facem pe viu, lumea nu prea vine la imunizare.”
### Vezi și... ### Câți moldoveni s-au vaccinat? De ce diferă cifrele sociologilor de cele oficialeEuropa Liberă: Cel puțin aceste zone, probabil, acceptă mai mult vaccinul Sputnik V. El există în doze suficiente?
Ninel Revenco: „El a existat și există, și este adus, dar posibil că mesajul încă nu l-a înțeles toată populația. Mesajul este următorul: oricare tip de vaccin este eficient și este sigur, de aceea nu așteptăm un tip oarecare de vaccin, întrucât mâine poate fi târziu, mâine poți să te infectezi și în condițiile când în țara noastră este un pic de răgaz, dar, după mine, a existat un pic de răgaz, că acum sunteți martori că numărul cazurilor crește de la o zi la alta – 60, 70, ieri 82 de cazuri noi de COVID-19. Cunosc situația reală din țară, că au fost importate cazurile, multe nu sunt declarate și situația de la zi la zi va fi mai rea și în condițiile în care noi ne-am vaccinat, atunci avem riscul imediat a doua zi să o facem. Varianta nouă, tulpina Delta, dar a apărut deja și tulpina Lambda și în fiecare zi au să apară noi și noi variante, de aceea nu trebuie să le așteptăm. Mi-a plăcut cum a zis un expert renumit din domeniu: „Nu trebuie să ne jucăm de-a Baba-oarba și să așteptăm ce o să fie. Astăzi statul îți dă posibilitatea, un scut de apărare îți dă gratis, trebuie doar să te ridici și să mergi la vaccinare”. Vaccinuri sunt pentru majoritatea populației, vor mai veni vaccinuri și în zilele apropiate, săptămâna viitoare vom avea donații și de pe platforma COVAX.
Statul cumpără vaccinuri care, practic, toate sunt aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente și sunt utilizate la nivel global...
Statul cumpără vaccinuri care, practic, toate sunt aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente și sunt utilizate la nivel global. Pentru populația noastră aș spune îndemnul următor: la nivel global deja s-au vaccinat cu prima doză mai mult de 25 la sută din populația de pe glob. Ce trebuie să mai așteptăm și ce să mai vedem? Doar vedem ce s-a întâmplat – 25% din populația globului a fost imunizată, s-a demonstrat că în țările în care maxim a fost populația imunizată cazuri noi de coronavirus sunt mai puține. Da, ele există, dar sunt mai puține și decese sunt considerabil mai puține în comparație cu alte țări, în care, în pofida faptului că a început campania de imunizare în luna decembrie, în ianuarie, în luna iulie au ajuns doar la 14 la sută din populația vaccinată, numărul deceselor este în creștere și zilnic decedează sute de oameni care puteau să fie protejați și să nu ajungă la Terapie intensivă.”
Europa Liberă: Am înțeles că și în ziua alegerilor, duminică, 11 iulie, încercați să faceți tentative ca să aduceți cât mai aproape de cetățean doze de vaccin. E adevărat?
Ninel Revenco: „Da, într-adevăr, campania de imunizare va continua și acele maratoane care au fost organizate în țara noastră, primul maraton organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în municipiul Chișinău a demonstrat că lumea vine la maratoane și lumea dorește să se imunizeze. De aceea noi profităm de orice ocazie, acolo unde vine cetățeanul să aducem vaccinul mai aproape de dumnealui și acel slogan - „După votare, mergi la vaccinare!” - ar însemna că, după ce ți-ai exercitat dreptul de cetățean, ai posibilitatea să mergi la cel mai apropiat centru de imunizare și să te vaccinezi ca să te protejezi.”
### Vezi și... ### „Foarte greu, nu am lucrat niciodată așa”. Echipele mobile de vaccinare, în sate.Europa Liberă: Se creează impresia că populația s-a relaxat total, acum parcă pare banal să-i faci cuiva observație și să-i spui că de ce nu poartă mască în loc public.
Ninel Revenco: „Într-adevăr, mesajul parcă nu ajunge la fiecare cetățean. Am fost martoră într-un transport public în care majoritatea călătorilor erau fără mască și când am întrebat conductorul de ce lumea nu poartă mască, mi-a zis că deja la noi nu mai este COVID. Mi-a fost chiar straniu să aud asta și vreau să zic că nu trebuie să ne relaxăm, noi zicem că nici după prima doză de imunizare nu trebuie să ne relaxăm, pentru că suntem vulnerabili și putem să facem coronavirus. Odată ce am primit vaccinul, la 14 zile după a doua doză de vaccin suntem deja cu acel scut de protecție, dar odată ce populația nu este maxim protejată există riscul să facem coronavirus. E drept că nu o să facem varianta cea gravă, există siguranța că vom face o variantă ușoară sau asimptomatică. Dar de ce să trecem prin asta, de ce să riscăm?”
Europa Liberă: Cât de pregătită este Republica Moldova în caz că situația devine iarăși complicată?
Ninel Revenco: „Experiența de anul trecut ne-a învățat multe, a demonstrat și a scos la iveală acele lacune care erau în sistemul de sănătate. Grație donațiilor și Organizației Mondiale a Sănătății, și ale Uniunii Europene, și ale Fondului Monetar, ale multor organizații internaționale, țara noastră este asigurată cu acele dispozitive medicale de protecție și acele dispozitive medicale pentru a reanima și a susține viața pacienților. Și cel mai important este tezaurul de aur, personalul medical, care a trecut un an de zile prin calvar și deja cunosc cum ar trebui să îngrijească pacienții, cunosc algoritmele, cunosc protocoalele, cunosc procedurile și rămâne doar să vedem care va fi situația cu numărul de cazuri și în cazul în care acest număr va fi în creștere secțiile se vor redeschide.”
Cel mai important este tezaurul de aur, personalul medical...
Europa Liberă: Sunteți pregătiți pentru un asemenea scenariu în eventualitatea că situația devine critică?
Ninel Revenco: „În eventualitatea creșterii numărului de cazuri, secțiile care au avut profil COVID-19 se vor redeschide.”
Europa Liberă: Ideea vaccinării obligatorii credeți că ar fi una potrivită?
Ninel Revenco: „Știți, după ce am mers în teritoriu și practic în toate regiunile, administrația publică locală vine cu o întrebare la noi foarte deschisă și tranșantă: de ce nu declarați, nu emiteți o dispoziție despre obligativitatea vaccinării persoanelor din grupurile de risc? Care ar fi ele? Sunt lucrătorii medicali, sunt lucrătorii din sistemul educațional, din sfera socială, sunt cei din transportul public și multe alte categorii de persoane care pot fi și ele ca sursă de infectare pentru ceilalți cetățeni. Am zis că noi suntem o țară democratică și noi înțelegem care sunt riscurile nevaccinării, nu putem merge cu un îndemn atât de imperativ. Doar cu un îndemn că lumea trebuie să înțeleagă și lumea odată și odată trebuie să se trezească și să înțeleagă că stoparea pandemiei nu depinde doar de o persoană, dar depinde de toți din comunitate. Și aici deja se impune o responsabilitate colectivă. Înțeleg că mesajul ar trebui să fie poate și altfel, doar că le zic în felul următor acelor persoane care sunt din sistemul educațional: la 1 septembrie dvs. doriți să mergeți la studii în școală, în grădiniță, la universitate, doriți să mai continuați procesul educațional stând în fața computerului?”
### Vezi și... ### Profesorii se pregătesc de un nou an pandemic - onlineEuropa Liberă: Online...
Ninel Revenco: „Online. Eu cred că nu. În primul rând, aceasta dăunează dezvoltării copiilor, aceasta dăunează comunicării și mulți factori, și multe consecințe le vom avea și pe termen scurt, și pe termen lung, eu vorbesc de sănătatea copiilor. De aceea dvs. sunteți primii care trebuie să vă protejați pe sine, dar și să protejați copiii și ar trebui la 1 septembrie toți pedagogii, tot personalul din sistemul educațional să fie imunizat, la fel același îndemn în adresez și către studenți, toți studenții trebuie să fie vaccinați.”
Europa Liberă: Dar se considera că o imunitate colectivă ar însemna cam 60-70 la sută din populația țării să fie imunizată. Cât timp i-ar mai trebui Republicii Moldova ca să ajungă la acest procent?
Ninel Revenco: „Inițial s-a calculat cam cât ar dura prima, a doua și a treia etapă de imunizare și la 1 ianuarie, conform scenariilor noastre, la sfârșitul lunii octombrie ar trebui să ajungem la cifra de 70 la sută, dar suntem în luna iulie și avem 14 la sută la nivel național, mai bine este în municipiul Chișinău – 20%. Vaccinuri sunt, doar rămâne un singur lucru...”
Europa Liberă: Bunăvoința omului.
Ninel Revenco: „Da, bunăvoința omului. Dacă inițial, când am dat start campaniei de imunizare ne era groaznic, aveam doar 24 de mii de doze de vaccin donate de către România și ne gândeam: dar cum mai departe va merge, cum o să mergem cu campania de imunizare? Iată că vaccinurile au venit și în luna martie, și în aprilie, și în mai, și acum, și avem foarte multe vaccinuri, doar rămâne lumea să meargă la imunizare. Și încă un apel, începând cu luna septembrie, octombrie, noiembrie tradițional este sezonul și altor infecții respiratorii și aici suprapunerea coronavirusului și altor infecții respiratorii poate fi fatală pentru unele persoane, vorbesc de acele persoane care sunt cu factori de risc, care au boli cronice sau o imunitate scăzută și, în genere, sănătatea omului este mai presus de toate. De aceea eu zic că cu de-a sila nu poți să dai, dar poți să iei, de aici vaccinarea noi v-o dăm, v-o dăm gratis, v-o donăm, doar dvs. cu bunăvoință trebuie să o primiți și să fiți sănătoși.”
Respectarea tuturor măsurilor igienice rămâne o activitate zilnică...
Europa Liberă: Și deocamdată nu ne despărțim de mască, de dezinfectant?
Ninel Revenco: „În niciun caz! Noi continuăm să fim precauți, situația nu este atât de simplă, este o situație foarte fragilă, aș spune, din aceste considerente purtatul măștilor în spații închise, distanța fizică, spălatul mâinilor cât mai des, respectarea tuturor măsurilor igienice rămâne o activitate zilnică, rămâne o necesitate a vieții omului.”
Europa Liberă: Și pe final, totuși sunt foarte mulți cetățeni care se întreabă despre valabilitatea certificatului în urma imunizării.
Ninel Revenco: „Acest certificat de imunizare pe care dvs. îl primiți în Republica Moldova are un cod, un QR code, este cu inscripție în limba română, rusă și engleză, are informația tipului vaccinului, seriei, data primirii primei doze și celei de-a doua doze. Foarte mult s-a discutat cu Uniunea Europeană despre recunoașterea acestor certificate, am înțeles că deja aceste certificate sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene, rămâne să mai urmeze o interconectare a sistemului nostru de înregistrare a vaccinării cu cel al Uniunii Europene în așa mod ca persoanele care s-au vaccinat cu prima doză în Uniunea Europeană să poată primi a doua doză în Republica Moldova. Pași se fac, se lucrează cu autoritățile noastre centrale și acest certificat, da, este valabil, doar că trebuie să fim foarte atenți și să verificăm care sunt condițiile de intrare într-o țară sau alta din Uniunea Europeană sau în altă țară de pe glob, pentru că fiecare țară și-a aprobat condițiile sale, unele țări nu cer nici test, nici vaccin, altele cer și vaccin, și test, iar alte țări recunosc doar vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană. De aceea, verificați!”
### Vezi și... ### Vacanța de vară în pandemie. Ce recomandă autoritățile și agențiile de turismEuropa Liberă: Și pe final, în aceste 14% de cetățeni imunizați nu intră și persoanele care au trecut Prutul și s-au imunizat în România?
Ninel Revenco: „Nu, acestea sunt datele doar pentru cetățenii imunizați în Republica Moldova. Persoanele care au fost imunizate în alte țări, majoritatea din ei au fost vaccinați în România, datele exacte noi nu le avem, doar cele estimative și dacă la sfârșitul lunii mai erau în jur de 50 de mii de persoane care au fost imunizate peste hotarele țării, acum această cifră posibil să fie în jur de mai mult de 60 de mii, dar oricum, în procente poate fi 1-2%, nu mai mult.”