Nivelul de poluare a aerului în Chișinău depășește de două ori norma admisibilă 

Începând cu ziua de joi, 9 februarie, în aerul atmosferic din Chișinău a crescut semnificativ concentrația particulelor de praf

În ultimele două zile, la Chișinău se înregistrează o creștere a concentrației de praf în aer de două ori peste norma admisibilă. Pe lângă sursele generale de poluare, precum emisiile de la transportul auto, sectorul industrial, centralele termice și gospodării s-au suprapus și condițiile meteorologice.

Șefa laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, Marina Lungu, a comunicat Europei Libere că, începând cu ziua de joi, 9 februarie, în aerul atmosferic din Chișinău crește semnificativ concentrația particulelor de praf cu dimensiunea de 10 micrometri. Valorile au depășit de două ori media zilnică și s-au menținut la cote înalte și vineri, 10 februarie. Concentrația particulelor de dioxid de azot în aer, la fel, a trecut peste medie, dar nesemnificativ.

Potrivit specialistei, vântul foarte slab din aceste zile și inversiunile termice la sol din timpul nopții și dimineții au contribuit la amplificarea poluării aerului.

Cele mai afectate zone din oraș sunt la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Mihai Viteazu, pe Calea Ieșilor și pe strada Uzinelor.

Dioxidul de azot și particulele de praf foarte mici sunt considerați poluanții cei mai critici pentru calitatea aerului și pentru sănătatea populației, fiind monitorizați în toate țările. Medicii spun că cei mai expuși efectelor poluării sunt copiii și vârstnicii.

### Vezi și... ### Jānis Mažeiks: „Economia verde este viitorul R. Moldova”