Your browser doesn’t support HTML5
IPN a publicat opiniile mai multor experți care consideră că președinta Maia Sandu ar fi greșit atunci când a mizat exclusiv pe declanșarea anticipatelor, respingând ideea învestirii unui Guvern proeuropean pentru o perioadă determinată de timp. Expertul Anatol Țăranu critică strategia președintei Sandu de a insista pe declanșarea alegerilor parlamentare anticipate fără a ține cont de situația pandemică și economică din țară și de necesitatea învestirii unui Guvern plenipotențiar, care să gestioneze această criză. „Dacă vor avea loc alegeri, vor avea loc în condiții mai defavorabile, decât dacă Guvernul ar fi fost controlat de PAS”, consideră Țăranu. Și expertul politic Roman Mihăieș crede era necesară învestirea unui Guvern proeuropean, înainte de a declanșa procedura dizolvării Parlamentului. Potrivit lui, orice amânare a datei alegerilor anticipate este în favoarea PSRM. „Cu un Guvern proeuropean, condus de un lider al Platformei DA sau al PAS-ului ar fi fost mult mai bine să mergi în anticipate”, afirmă el.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu încearcă să răspundă la întrebarea „De ce socialiștii nu vor anticipate?”. În opinia sa, Dodon și socialiștii, care se îndârjesc de mai multă vreme s-o facă pe marii tuji în politica moldovenească, se tem de anticipate mai mult decât de COVID. Singurul lucru care mai lipsește grupului Dodon-Șor-Sârbu și pentru care se războiesc (în gol) cu Maia Sandu este un guvern funcțional, care să le deservească bugetar interesele, opinează Grozavu. Adică, să îi ajute să fure mai departe R. Moldova, afirmă el. „Chiar am ajuns să admitem și una ca asta, să ne lăsăm manipulați şi jucați în „pocherul” lor politic de niște kuliocari și eretici?”, se întreabă, pe final, autorul.
Rezistența la schimbare a regimurilor corupte, așa cum este alianța PSRM-Șor condusă de Igor Dodon, a depășit-o până și pe cea a regimurilor dictatoriale, se scrie într-un articol de opinie, publicat pe portalul Deschide.md. În material se anunță că decizia CC e una așteptată atât de cetățeni, cât și de partenerii de dezvoltare, și că aceasta ar reprezenta ultima șansă de a ieși din marasmul în care Republica Moldova a fost dusă de triada Igor Dodon-Plahotniuc-Șor. „Pseudo-majoritatea PSRM-Șor, evocată atât de des de către Igor Dodon, nu mai reprezintă de mult cetățenii ci doar grupuri de interese străine de nevoile și aspirațiile oamenilor. Ei se reprezintă doar pe iei și mașinăria de secătuit economia R. Moldova și așa falimentară”, se scrie în articolul de pe site-ul Deschide.md.
Prima repriză a meciului „președinte-parlament” s-a încheiat în favoarea primului jucător. Dar acesta este doar începutul și urmează o repriză mult mai interesantă, afirmă expertul și ex-ministru al economiei Alexandr Muravschi, citat de portalul Noi.md. „Cred că în curând vom fi martorii unui aflux fără precedent de consultanți și „prieteni” ai Moldovei, precum și ai declarațiilor lor active în toate mass-media mai mult sau mai puțin semnificative”, afirmă Muravschi.
Mai mulți experți au comentat pentru Radio Chișinău rezultatele unui raport în care se arată că fluxurile ilicite de bani în R. Moldova sunt estimate la un miliard de dolari anual. Experta anticorupție Cristina Țărnă consideră că principala problemă în Republica Moldova în lupta cu corupția și spălarea banilor este lipsa voinței politice de a schimba lucrurile nu doar pe hârtie, dar și în realitate. „Până la urmă este o nedorință de a permite ca lucrurile să se întâmple. Nu există niciun politician care să spună că susține spălările de bani, oamenii corupți sau pe cei care nu vor să facă nimic în organele de drept. Dar încercați să găsiți măcar un politician care chiar face asta. Nu prea o să găsiți”, a afirmat Cristina Țărnă.
Jurnaliștii portalului Moldova Curată scriu că în anul pandemic 2020 mai multe ministere și agenții guvernamentale au alocat, în total, peste două milioane de lei pentru închirierea unor vile din cadrul complexului gestionat de Instituția Publică (IP) „Pensiunea din Holercani”. Vilele, aflate într-o zonă pitorească, pe malul râului Nistru, sunt destinate relaxării demnitarilor, se subliniază în articol. În total 11 instituții de stat au închiriat pe parcursul anului 2020 căsuțe de odihnă la Holercani, achitând, împreună, 2,04 milioane de lei, afirmă jurnaliștii. Mai multe vile au fost folosite exclusiv de către conducătorii instituțiilor și de familiile acestora, fapt ce a dus, într-un caz, la demararea unei anchete interne și la sesizarea Procuraturii, se subliniază în investigație. „Carantină de lux”, se scrie în material.