Noi atacuri rusești au lăsat peste un milion de ucraineni fără curent

Stâlp de electricitate distrus de un bombardament ruusesc în regiunea Rivne, Ucraina, 22 octombrie 2022.

Armata rusă a lansat un nou val de atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile energetice din Ucraina, generând pene de curent în toată țara, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în obișnuitul său mesaj video nocturn. Autoritățile ucrainene spun că aproape un milion 500.000 de gospodării au rămas fără electricitate în toată țara.

Zelenski a precizat însă că multe rachetelor și dronelor lansate de ruși au fost doborâte, repetând un anunț anterior al oficialităților ucrainene în care se spune că 18 din cele 33 de rachete de croazieră lansate de ruși din aer și de pe mare în 22 octombrie au fost doborâte de apărarea anti-aeriană a Ucrainei.

„Evident că deocamdată nu avem capacitatea de a doborî sută la sută rachetele și dronele rusești. Sunt sigur că, gradual, vom ajunge la asta, cu ajutorul partenerilor noștri”, a mai său Zelenski.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile asupra centralelor electrice, a sistemelor de alimentare cu apă și a altor elemente de infrastructură civilă importante, avariind sever 40 la sută din rețeaua electrică a Ucrainei, potrivit autorităților de la Kiev.