Noi bombardamente au oprit apa și curentul într-un oraș din apropierea centralei Zaporojie

Mașini distruse după un bombardament în orașul Energodar din regiunea Zaporojie, ocupat de ruși, 30 august 2022.

Noi bombardamente au oprit alimentarea cu apă și curent într-un oraș în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, în regiunea de sud-est a Ucrainei, unde au continuat luptele dintre armata ucraineană și forțele ruse invadatoare.

Nu e clar dacă oprirea apei și a electricității de la Energodar constituie un risc, după ce ultimul din cele șase reactoare ale centralei atomice din apropiere a fost decuplat de la curentul electric cu o zi în urmă.

Barajul de artilerie a survenit în momentul în care Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să prezinte pe 6 septembrie Consiliului de Securitate ONU raportul misiunii sale care a evaluat la sfârșitul săptămânii trecute situația de securitate de la Zaporojie.

Autoritățile instalate de Moscova la Energodar au confirmat întreruperea apei și curentului acolo și au spus că au fost auzite mai multe explozii în sau în preajma centralei.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de mai multe ori până acum pentru bombardamentele din zona unde se află cea mai mare centrală atomică din Europa, care a fost ocupată de ruși câteva zile după declanșarea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Operatorul centralei, firma ucraineană Energoatom, a spus luni că activitatea reactorului numărul șase a fost oprită din cauza unui incendiu cauzat de tiruri de artilerie în apropiere și că reactorul va fi repornit după stingerea focului.

Coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene, Josep Borrell, a acuzat pe 5 septembrie Rusia de „comportament nesăbuit” în legătură cu centrala de la Zaporojie, care e de construcție sovietică.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi bombardamente în apropiere de centrala atomică Zaporojie