Noi bombardamente rusești la Kiev și în regiunile Dnipropetrovsk și Odesa

Urmările unui atac rusesc cu drone la Kiev, 17 octombrie 2022.

Kievul și mai multe regiuni ucrainene au fost din nou ținta unor lovituri aeriene noaptea și în zorii zilei de 17 octombrie, la o săptămână după ce un val de rachete rusești au ucis 19 civili.

Potrivit șefului administrației prezidențiale din Ucraina, Andrii Iermak, capitalla a fost lovit de drone kamikaze rusești, în timp ce primarul Kievului Vitali Kliciko a anunțat tot pe Telegram că mai multe explozii au zguduit capitala, cu martori relatând despre cel puțin trei.

„Toate serviciile sunt în drum spre locurile lovite. Detalii mai târziu. Alarma aeriană continuă. Stați în adăposturi”, a scris Kliciko.

Kievul acuză Moscova că folosește drone iraniene

„Inamicul a terorizat populația toată noaptea și toată populația. Drone kamikaze și rachete atacă toată Ucraina”, a scris luni pe Telegram președintele ucrainean Volodimir Zelenski, continuând: „inamicul poate să ne atace orașele, dar nu ne va putea înfrânge, ocupanții vor primi pedeapsa dreaptă și condamnarea generațiilor viitoare. Iar noi vom obține victoria”, relatează Reuters

Autoritățile ucrainene spun că în atacurile de luni, rușii au continuat să folosească drone kamikaze de producție iraniană. Iranul neagă că livrează astfel de drone Moscovei, iar Kremlinul nu a făcut deocamdată comentarii pe acest subiect.

E posibil ca miniștrii de externe al UE reuniți luni la Luxemburg să impună noi sancțiuni Iranului dacă se va dovedi că Teheranul pune la dispoziția rușilor drone kamikaze, a declarat coordonatorul politicii externe și de securitate al Uniunii Europene Josep Borrell.

Centrala atomică Zaporojie a fost deconectată din nou de la rețeaua ucraineană

Reluarea, luni, a bombardamentelor din apropiere de centrala nucleară Zaporojie a cauzat deconectarea din nou a acesteia de la rețea electrică a Ucrainei, a anunțat firma ucraineană de stat Energocom, citată de Reuters

Centrala, care a fost bombardată deseori în timpul războiului, este ocupată de trupele ruse, dar e în continuare administrată de ingineri și tehnicieni ucraineni.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

În sudul Ucrainei, un incendiu de proporții a izbucnit după ce o instalație energetică din regiunea Dnipropetrovsk a fost lovită de o rachetă în cursul nopții trecute, a anunțat o oficialitate locală, în timp ce autoritățile ucrainene spun că un terminal de ulei de floarea soarelui de la Mikolaev a luat foc în urma unui atac similar.

Londra: Rusia are mari probleme logistice acute din ce în ce mai mari

În obișnuitul său buletin cotidian, serviciul de informații al ministerului Apărării de la Londra spune că Rusia are probleme logistice care se agravează, după distrugerea pe 8 octombrie a unei părți din podul peste strâmtoarea Kerci.

### Vezi și... ### Kiev și Nikolaev, țintele unor noi atacuri cu rachete rusești

Pe 10 octombrie, armata rusă a lansat zeci de lovituri aeriene la Kiev și în alte orașe ucrainene, în cel mai violent atac cu rachete de luni de zile.

Atacurile, soldate cu cel puțin 19 civili uciși și alți peste 100 răniți, și care au fost condamnate ferm de comunitatea internațională, au fost o ripostă la distrugerea parțială pe 8 octombrie a podului de la Kerci, într-o explozie despre care Kremlinul a spus că a fost un atac terorist pus la cale de serviciile secrete ucrainene.

Pe 11 octombrie, rușii au lansat noi atacuri, dar la o scară redusă, lovind infrastructuri civile și energetice.

Agenția Associated Press notează că atacurile aeriene rusești în centrul capitalei ucrainene au devenit o raritate în ultimele luni, după ce forțele rusești au eșuat în încercarea de a captura capitala la începutul războiului.

### Vezi și... ### Afaceri, apărare, ego: de ce ar vrea Musk să taie Starlink pentru Ucraina

Atacurile de săptămâna trecută au fost primele auzite în centrul Kievului în mai multe luni, și au pus din nou capitala și alte părți ale Ucrainei înapoi pe linia frontului, într-un moment când războiul de apropie de luna a noua.

Exploziile din 17 octombrie par să continue ceea ce mulți se tem că va deveni o obișnuință în centrele urbane ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că bombardamentele de săptămâna trecută au fost o ripostă la bombardarea podului care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, anexată abuziv de Moscova în 2014. Putin spune că Ucraina a fost autoarea atacului la podul respectiv.

### Vezi și... ### Zelenski: Situația din Harkov, „la fel de îngrozitoare” ca în toate zonele din care s-a retras Rusia

Atacurile din 17 octombrie au avut loc în timp ce luptele s-au intensificat în ultimele zile în regiunile estice Donețk și Luhansk, la fel și contraofensiva ucraineană din sud, în apropiere de Herson și Zaporojie.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit duminică seară târziu despre lupte grele care se dau în apropiere de orașele Bahmut și Soledar din regiunea Donețk.

Regiunile Donețk și Luhansk fac împreună estul industrial al Ucrainei cunoscut sub numele de Donbas, și sunt două din regiunile anexate de Moscova în septembrie, sfidând dreptul internațional.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Crește numărul morților la Kiev, în urma atacurilor rusești cu drone