Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a cerut audierea noului director al CFM, Oleg Tofilat, în cadrul Comisiei Economie, Buget și Finanțe privind acțiunile sale în vederea achitării restanțelor salariale și neadmiterea stopării totale a întreprinderii.
Într-o declarație de presă a partidului, președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandr Slusari, spune că sunt sute de apeluri de la angajații CFM în contextul în care „situația la entitatea respectivă este catastrofală”.
CFM are în acest moment datorii de circa 837 milioane lei, datoria față de angajații cărora de luni de zile nu li se achită salariile fiind de 164 milioane lei.
### Vezi și... ### Se caută soluții pentru evitarea falimentului la CFMSlusari a dezvăluit, relatează INP, că la fosta conducere a Căilor Ferate, în urma unor percheziții, ar fi fost găsite 3 milioane de lei lei și circa 100 de mii de euro.
Potrivit vicepreședintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, ar fi avut loc percheziții la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala, ex-director CFM, și Grigore Condurachi, ex-vicedirector CFM, precum şi la oficiile companiilor de expediție.
Într-o postare pe Facebook, Alexandru Slusari scrie că informația i-a fost oferită din surse demne de încredere din Procuratură. Potrivit deputatului, cei vizaţi ar fi implicați în deturnarea a circa 300 milioane de lei din patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019.
„În sfârșit, a acționat toata informația SIS, acumulată în ultimii 5 ani și oferită comisiei parlamentare de anchetă. A jucat rol și rezonanța raportului Comisiei și faptul că acolo, la insistența Platformei DA, au fost indicate toate numele din notele informative SIS”, a scris Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.
### Vezi și... ### Căile Ferate din Moldova, între faliment și reformăLa sfârşitul lunii aprilie, președinta Maia Sandu, la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a declarat că cei de la conducerea „Căii Ferate din Moldova” au dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. În opinia sa, corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii ar fi cauza neplății salariilor angajaților.