Noi dovezi privind implicarea Rusiei în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014

Membri ai comisiei olandeze care anchetează doborârea avionului malaezian deasupra Ucrainei în 2014, Nieuwegein, Olanda,19 iunie 2019.

Comisia olandeză care anchetează doborârea avionului malaezian deasupra Ucrainei în 2014 a dat publicității noi interceptări telefonice ale unor convorbiri între comandanți militari ruși cu luptători separatiști și cu o oficialitate de la Kremlin.

Interceptările publicate în 14 noiembrie de comisia olandeză, cunoscută sub numele de Echipa de anchetă comună (JIT), fac parte din investigația menită să găsească noi martori ai prăbușirii zborului MH17, în care au fost uciși toți cei 298 de oameni aflați la bord.

În iunie, procurorii olandezi i-au pus sub acuzare pe trei ruși pe pe un ucrainean, bănuiți că au fost implicați în doborârea avionului. Procurorii au spus atunci că există dovezi privind existența unui lanț de comandă direct între oficialități ruse și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur când a explodat și s-a prăbușit într-o regiune controlată de separatiști în estul Ucrainei, pe 17 iulie 2014.

Comisia de anchetă olandeză a spus că avionul a fost doborât de un sistem de rachete anti-aeriene sofisticat, numit Buk, și că arma a venit din Rusia.