Your browser doesn’t support HTML5
În mesajul bilingv adresat de președintele Maia Sandu locuitorilor Republicii Moldova, se face apel la solidaritate, indiferent de etnie și religie, și la calm. Moldova e o țară pașnică, respectăm principiul neutralității, „noi nu vrem să ne luptăm cu nimeni”, a spus Maia Sandu, îndemnând cetățenii să se informeze din surse sigure, pentru a nu cădea pradă manipulărilor venite pe diferite canale Media – se arată într-o știre publicată de G4Media.
În publicația online podul, Marcela Țușca descrie politica dificlă, în zigzag, a Chișinăului în privința Transnistriei. Chestiunea intersectează, desigur, problema resurselor energetice. De ce nu se conectează Moldova la trasee alternative de gaz? Pentru că ele ar ocoli Transnistria, ceea ce ar duce (rezumăm demonstrația) la pierderea regiunii separatiste și astfel la compromiterea ideii de statalitate, de integrare. „(...) Nu e simplu să-ți propui și «integrare europeană» (...) și să întreții relații suficient de apropiate cu România, pentru că prin România vin cei mai mulți bani pentru proiectele de vecinătate ale UE (...), da’ în același timp nu foarte apropiate cât să nu-ți compromiți șansele «reintegrării cu Transnistria», unde ai o populație în continuare ostilă oricărei idei de complicitate cu România, șamd șamd. Îi cred și eu pe oamenii ăștia de la Chișinău. E greu când insiști să legitimezi un marasm statal moștenit de la bolșevici”, scrie Marcela Țușca pe podul.ro.
Cine votează cu AUR:: un electorat activ cu o educație precară
În cotidianul online libertatea, Vasile Ernu comentează și el, după Costi Rogozanu la sfârșitul săptămânii trecute, rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Avangarde referitor la „votantul” AUR. E de acord și el că Alianța pentru Unirea Românilor e un produs românesc 100%, fără legătură cu curentul populist din Europa, și care se bazează pe un „substrat social profund, cel al unei generații de tineri fără speranță”. Ernu are impresia că la ultimele alegeri, partidele întrecut „să ofere mai multe avantaje și să reprezinte cât mai bine clasa sus-pusă și clasa de mijloc, urbană, educată și foarte vocală”, or aceasta este o pătură destul de subțire. Dacă social-democrații și liberalii nu au subliniat și declarativ acest lucru, Uniunea Salvați România a făcut-o. „Nu e nimic greșit în asta, spune Ernu, doar că atunci, automat nu au cum să depășească 10% – cu tot cu bunicii cărora le ascund buletinul dacă nu «votează corect»”. Or Alianța pentry Unirea Românilor vine pe strategia opusă: „strategia agață tot ce e abandonat. Iar aici e un câmp imens: 70% din electorat”. Sondajul Avangarde a dezvăluit cine votează cu AUR: „un electorat activ cu o educație precară – probabil, fără meserii (30%), unul important fără ocupație (32%) și unul semnificativ în segmentul de vârstă 18-30 de ani (36%)”. Comentatorul ziarului Libertatea leagă aceste date de fenomenul NEET (Not in Education, Employment or Training, adică fără școală, serviciu ori calificare), semnalat la nivel european dar prezent în România semnificativ peste media europeană. În Uniunea Europeană raportul şomeri-inactivi este în medie de 42%-58%, or în cazul României, ponderea tinerilor inactivi este de aproximativ 70%. Concluzia comentariului se întrevede: „Sărăcia, inegalitatea și ruptura socială anunță un potențial politic violent”, iar soluția e una singură : investiția masivă și de durată în educație.