„Noi plângeam, câinele plângea”: Salvând animale din Ucraina ocupată

Pe frontul ucrainean, un grup de voluntari ruși evacuează uneori și oameni, dar mai ales animale din zonele ocupate de armata țării lor. Voluntarii spun că cel mai mare succes al lor este atunci când reușesc să înapoieze un animal salvat stăpânului său.

În viața ei normală, Daria este lucrător medical în Rusia. Dar acum se prezintă și ca „șofer de camion”.

De trei ani, ea merge în mod regulat cu mașina în zonele din Ucraina ocupate de Rusia, se întâlnește cu refugiații și îi duce undeva unde pot primi ajutor..

Pe timp de pace, Daria ajuta un grup de salvare a animalelor și adeseori lua câini și pisici de pe stradă. Dar, bineînțeles, ea nu a mai fost nevoită niciodată să evacueze animale de sub bombardamente.

„Încă de la începutul războiului, m-am implicat imediat în ajutorarea refugiaților, dar a devenit rapid clar că trebuie să ajutăm și animalele", a declarat Daria (al cărei nume a fost schimbat la cererea ei) pentru RFE/RL.

„La început, aveam cinci sau șase animale dintr-o incursiune. Iar la 1 ianuarie 2023, am transportat o familie - Anya și mama ei aveau 11 pisici ale altor persoane, un câine mic și un câine mare. Trebuiau să fie livrate la Sankt Petersburg, pentru ca alți voluntari să le ia și să le ducă la granița finlandeză. Iar mașina mea era plină de cărucioare pline de pisici, care toată noaptea de Anul Nou ne-au cântat cântece pe diferite voci.”

Multe dintre animalele evacuate de Daria sunt în stare precară.

Animalele care trebuie evacuate au probleme medicale diverse și adesea grave.

„Multe ajung pur și simplu în schelete din cauza foamei”, spune Daria. „Totul este distrus; nu este mâncare. Aproape toate animalele pe care le evacuăm au dirofilarioză; pisicile nu sunt sensibile la ea, dar pentru câini este grav. Acesta este un vierme nematod care trăiește în vene, în plămâni, și duce la insuficiență cardiopulmonară și foarte des la moarte. Opt din 10 câini ajung să fie infectați.

„Tratamentul este foarte dificil și trebuie, de asemenea, să faci față efectelor secundare. Injecțiile sunt scumpe: 12.000 [ruble, 130 de dolari] pentru un flacon. Cursul minim este de trei flacoane. Am vindecat recent un câine, dar, din păcate, a fost pur și simplu epuizat și a murit oricum. Dar i-am oferit câteva luni de viață fericită”.

Odată, a trebuit să preia animale rănite în Oleșki - un câine cu un picior rupt de șrapnel, o pisică cu o rană în ureche și alte câteva animale pentru a le înapoia proprietarilor lor, inclusiv o cățea cu pui - încă o mașină plină de animale.

Apropiindu-se de Oleșki, Daria și-a dat seama că traseul era sub bombardamente. I s-a spus să se întoarcă pe drumul principal, pe care mersese de multe ori și pe care îl cunoștea bine.

Un alt transport de animale.

Aflat pe malul stâng al râului Nipru, la est de Herson, Oleșki a fost ocupat de trupele rusești în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei. Când barajul Kahovka s-a rupt în iunie 2023, a fost aproape complet inundat și puternic avariat.

„Eu conduc și nu recunosc nimic - doar mașini distruse, mașini civile, și echipamente militare zac distruse. La bifurcația Radensk-Oleșki-Kahovka, era cel mai antipatic punct de control. Acolo erau mereu militari, miliție populară, niște clovni cu chipie, la datorie. Ajung, iar un punct de control din beton zace întins pe o parte, saci de nisip împrăștiați și cartușe de calibru uriaș peste tot.”

Daria spune că a apăsat pe accelerație, realizând după sunet că nu era vorba de artilerie, și a condus cu geamurile deschise pentru a auzi la timp o dronă care se apropia.

„Atunci, pentru prima dată, am fost cu adevărat speriată. Mi-am dat seama că s-ar putea să nu ajung acolo”, își amintește Daria. „În Oleșki, ca întotdeauna, se trăgea cu mortiere. La propriu, încărcai animalele într-o curte și în următoarea un mortier trăgea peste drum. Am trecut prin toate astea. Am colectat toate animalele de la adresele lor”.

Potrivit Dariei, singurele persoane rămase în Oleșki sunt vârstnici care se tem să plece. Unii hrănesc haite de animale care s-au agățat de ei, complet amețite. Se pare că unele au fost abandonate în timpul evacuării; unele s-au pierdut în inundații; la unele stăpânii le-au fost uciși în bombardamente.

„Se adună în haite și nimeni nu mușcă pe nimeni: Legea „armistițiului apei" se aplică în totalitate. Iese o femeie, de vârsta mea, pare cu 20 de ani mai bătrână - înnegrită, bătută de vreme, slăbită - și începe să-i hrănească. Este evident că ea însăși este subnutrită și nu bea suficientă apă, dar îi hrănește și nu pleacă, nu abandonează toată această hoardă de 30 de câini și 40 de pisici”, își amintește Daria.

Multe dintre animale sunt prea îngrozite pentru a fi agresive.

A fost sfătuită să se întoarcă prin Kahovka, trecând de punctul de control distrus.

„La ieșirea din Oleșki, am văzut un bătrân care mergea în ploaie, murdar, cu un pachet de cearșafuri pe umăr. I-am deschis ușa: „Unde te duci?". Și el se uită la mine, cu fața crispată. Nu putea răspunde”, povestește Daria.

„Mi-a arătat o bucată de hârtie [cu] un număr rusesc, pe care scria: „Tania". Formez numărul, iar o femeie începe să plângă: „L-ai găsit. Nu am cum să iau legătura cu el”. Era fiica lui. Ea locuia în Rusia de mult timp, iar el a rămas în Oleșki până la sfârșit", a continuat Daria. „L-am pus în mașină și am decis că trebuie să-l urcăm într-un tren și să-l trimitem la fiica lui. I-am cumpărat un bilet până la Voronej, unde trebuia să fie întâmpinat.”

"În mașină, s-a dezghețat puțin, a băut niște apă și a spus că îl cheamă Volodimir, că are 87 de ani. A spus că a vrut să moară în casa lui, dar casa a fost lovită în timp ce el era în grădină. A fost un miracol că nu a fost lovit de șrapnel. Casa s-a prăbușit. Și-a scos pașaportul, a scris numărul de telefon al fiicei sale pe o bucată de hârtie și a pornit pe jos, crezând că poate va ajunge undeva”, a continuat Daria.

„Și iată-mă aici, cu mortierele în dreapta și cu foc de ripostă în stânga. Am reconstituit mai târziu, în retrospectivă, că a fost lovit ceva, în apropiere. Ceva a fulgerat din direcția unităților rusești; ceva a zburat. Am încercat să conduc mai repede, dar roata din spate a fost lovită de o bucată de șrapnel. Apoi, ceva a lovit și parbrizul. Am înțeles că nu voiam să schimb roata aici. Vreau să ajung la pădure. Copacii nu sunt deloc un scut, dar cel puțin este mai ușor din punct de vedere psihologic, cel puțin nu ești în loc deschis.”

Când Daria s-a oprit, din volan ieșea fum. Daria nu a reușit să deșurubeze piulițele și să scoată singură anvelopa înțepată.

„Am rămas pe șosea, sub foc. E un mortier în apropiere. O ripostă ar putea veni din partea cealaltă. Mă aștept la drone în orice moment, iar eu nu am o cheie de șuruburi", a spus ea. "Am stat acolo timp de câteva ore. Bunicul a stat și el, fără să se miște".

Așa i-au găsit soldații ruși.

„S-au oprit, ținând în mâini puști de asalt, s-au apropiat cu atenție, au văzut că în mașină se afla doar un bunic foarte bătrân și multe, multe animale. Cățelușii se văitau, un câine rănit lătra, pisicile mieunau. În cele din urmă, au râs, au pus repede o roată de rezervă și au spus: Plecați repede de aici!”, și-a amintit Daria.

„La următorul punct de control, îmi spun: Cine te-a lăsat să intri aici? Trecerea civililor este interzisă!. Mi-au arătat un drum abandonat. Nu erau drone, dar nici asfalt - doar găuri și o mulțime de vehicule blindate de transport de trupe. Iar nenorociții ăștia tot încercau să mă depășească și să mă împingă din drum. Aceasta este distracția lor preferată. Localnicii mi-au spus că le place să treacă peste mașini și nu le pasă dacă este cineva înăuntru sau nu", a spus Daria.

„M-am ferit ca prin minune de un astfel de șofer nesăbuit și m-am târât până la Simferopol, unde am reușit să-l urc pe bunicul Volodia într-un tren. I-am împachetat o pungă cu mâncare, am sunat-o pe fiica lui și am plecat acasă. Toate animalele au scăpat cu viață, dar a doua zi un cățeluș a fost găsit mort, iar pisica care a fost împușcată în ureche nu a supraviețuit nici ea."

„Câinii sunt singurul lucru care îi ține în viață”

La începutul lunii aprilie a acestui an, Daria a preluat o fată din Oleșki după ce a suferit o rană de șrapnel la șold, împreună cu mama ei și, din nou, cu o grămadă de animale. După ce a avut un accident de mașină și a intrat sub tirul obuzelor, totul s-a terminat cu bine și doi câini de talie mare, de rasă... corcitură - Rex și Kim din Oleșki - au fost lăsați la Mariupol pentru a fi apoi trimiși în Germania, la proprietarii lor.

„În Mariupol, un voluntar experimentat în domeniul animalelor ne ajută. El are contacte cu transportatori către Europa și cu sponsori care ajută la strângerea de bani pentru astfel de transporturi”, a explicat Daria.

Daria și alți voluntari strâng bani pentru a trata unele dintre animale, chiar și numai pentru a le prelungi viața pentru o perioadă scurtă de timp.

„Rex a rămas în Oleșki sub supravegherea vecinilor care mergeau să-l viziteze. Și Kim a scăpat în timpul evacuării, apoi s-a întors la el acasă, iar un prieten de familie l-a luat în casă și a avut grijă de el. Apoi am reușit să îi transportăm în Germania, la proprietarii lor refugiați. Casele [proprietarilor] sunt distruse, și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut absolut toate perspectivele, iar câinii lor sunt singurul lucru care îi ține cu picioarele pe pământ”, a adăugat Daria. „Pentru mulți, acesta este un sprijin psihologic foarte puternic - un animal drag care le împărtășește poverile și bucuriile și de care trebuie să aibă grijă.”

„În război, oamenii își pierd animalele din diverse motive. Dacă a trebuit să fugi cu o coloană de evacuare rusă, atunci, cel mai adesea, pur și simplu nu ți se permitea să iei animale. De asemenea, zborurile comerciale erau adesea și ele fără animale de companie”, a declarat Daria.

„Oamenii au avut de ales: să rămână în bătaia focului sau să-și abandoneze câinele sau pisica. Unii i-au abandonat, alții i-au lăsat la vecini. Uneori, oamenii călătoreau cu animalele, dar acestea se pierdeau la graniță, în timpul inspecției mașinii și al prelevării amprentelor și interogatoriului proprietarilor, care durau de obicei foarte mult timp.”

Câinii supraviețuitori se întorc uneori la casele lor. Vecinii îi recunosc și îi informează pe stăpânii lor, care au plecat deja.

„Nu ningea, era cenușă”

Daria a scos din zona de luptă chiar și un cobai și un dihor. Iar printre pasagerii ei s-au numărat oameni cu hamsteri, papagali și o broască țestoasă.

„Porcușorul de Guineea a fost lăsat în timpul ocupației la un tip care avea deja grijă de multe animale. I-a mâncat toată iarba și el nu mai avea cu ce să o hrănească, așa că ne-a rugat să o luăm și să îi oferim un cămin. Acum este cu o nouă familie și se simte bine.”

„Iar dihorul, slavă Domnului, călătorea cu stăpânii săi. I-am dus cu mașina până la granița letonă. Nu a reușit niciodată să scape din cușcă, așa că nu i-a plăcut de noi. Sunt mari iubitori de libertate”.

Porcușorul de Guineea se simte acum bine într-o nouă familie.

Daria își amintește cum, în februarie 2023, a evacuat o familie din Oleșki: o mamă, Elena, fiul ei de 17 ani, Dima, și bunicul Anatoli. Când un obuz le-a distrus apartamentul, familia a fost găzduită de prieteni, dar și acel loc a fost lovit. S-au mutat să locuiască la prieteni, dar și acolo au fost bombardați. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit.

„Dima mi-a arătat un filmuleț în care urcă scările spre stradă din subsol și părea că ninge în timpul verii. De fapt, era cenușă", a spus ea.

În momentul în care au fugit de pe teritoriul ocupat, aveau deja mai multe animale. Au hrănit pisici fără adăpost și pe moarte. Un prieten voluntar de la grădina zoologică, aflând că pleacă, le-a cerut să ia un cățeluș. Înainte de aceasta, cineva le-a cerut să aibă grijă de un pudel. Cu o asemenea încărcătură, familia abia a reușit să ajungă la Simferopol.

„Au existat inspecții la frontieră. Au fost obligați să deschidă fiecare transport, iar animalele au scăpat. Cățelul, foarte afectuos și drăguț, a ros toate lesele. Au legat câinii cu bucăți de frânghie și s-au dus să îi verifice unul câte unul. Au petrecut 13 ore la graniță, apoi șoferul i-a aruncat la jumătatea drumului, pentru că a durat mai mult decât se aștepta.

Povara mutării a căzut asupra lui Dima. El a fost cel care a stabilit traseul, a negociat cu șoferul, a vorbit cu voluntarii, iar la graniță i-a ajutat pe mama și pe bunicul său să completeze actele necesare, le-a spus unde să meargă și s-a ocupat de animale. Din Sankt Petersburg, familia cu animalele a fost transportată în Finlanda.

„A fost, de asemenea, un adevărat calvar să înregistrăm atât de multe animale. Iar când au ajuns, iar Dima a putut să se relaxeze puțin, atunci și-a dat seama: Nici bombardamentele din Oleșki și nici călătoria nu au fost în zadar”, a spus Daria. „Acum este clar că are un sindrom post-traumatic.” La început, s-a descurcat și chiar a lucrat o vreme ca voluntar la Rubikus și a intrat la universitatea din Helsinki. Dar când orașul său natal, Oleșki, a fost inundat, l-a afectat foarte tare. La urma urmei, locuiau într-o zonă privată, iar strada lor a fost una dintre cele mai afectate.

„Acum, după toate acestea, medicii finlandezi și-au dat seama că situația este gravă, așa că acum merge la un psihiatru în mod regulat, iar voluntarii noștri au găsit psihologi online care lucrează cu el. Sper ca totul să se rezolve pentru această familie.”

Rey și Andrei

„Am luat un câine ciobănesc care a fost lăsat la vecini. Îl chema Rey și era doar piele și os; îi ieșeau absolut toate vertebrele și coastele. Puteai studia anatomia scheletului unui câine la el, și era, de asemenea, plin de escare. A încercat să atace, nu se lăsa examinat, lătra. Era clar cât de multă durere avea. L-am internat într-un spital, i-am tratat rănile de decubit sub anestezie, l-am hrănit timp de o săptămână și a devenit cel mai drăguț băiat.”

De fapt, nimeni nu l-a abandonat, ci proprietarul său, Andrei, lucra în Herson și și-a lăsat câinele cu mama sa în Oleșki. Când orașul a fost ocupat, mama sa a refuzat să plece. Și apoi a murit. Vecinii au aruncau mâncare peste gard pentru câine.

„Dar se pare că nu suficient. Câinele era legat și nu se putea mișca în mod normal - de aici și rănile de pat. Nu am nicio idee de unde a luat apă. L-am înpoiat lui Andrei prin punctul de trecere din Kolotilovka. Apoi ne-au trimis cel mai emoționant video - cum acest câine și-a întâlnit în sfârșit stăpânul. Nu l-a văzut timp de un an și jumătate. Vă puteți imagina cum a fost? Am plâns. Andrei a plâns. Câinele a plâns.”

Daria spune că pentru oamenii cărora războiul le-a luat totul - patria, casa, cei dragi - un animal se dovedește a fi adesea aproape singura ancoră care îi leagă de viață. Iar pentru ea, voluntariatul este, de asemenea, un fel de salvare - de sentimentele constante de vinovăție.

„Treci granița. În loc de un drum, există doar gropi. În cafenelele de pe marginea drumului nu există nici măcar o fereastră intactă. Semnele sunt atârnate de cabluri”, a spus ea.

„În Mariupol a fost construit un singur cartier model în afara orașului, pe un câmp deschis - un sat de lux cum nu există nici Moscova, iar la intrarea în oraș sunt câteva clădiri noi. Dar în interior, totul este distrus, doar ruine. Acum sunt macarale de construcție peste tot. Vopsesc peste schelete și pun tavane din interior. Găurile de rachete sunt umplute cu cărămizi”, a continuat Daria.

„Țara mea a făcut asta. Trebuie să fac ceva pentru a mă revanșa.”

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te