Noi proteste la Tbilisi. Poliția a reținut și un cetățean moldovean

Poliția reține manifestanți în timpul protestului împotriva unui proiect de lege privind „agenții străini” la Tbilisi, Georgia, 13 mai 2024.

Poliția georgiană a reținut peste 20 de persoane în timpul protestelor de la weekend față de proiectul legii privind „agenții străini”. Printre cei reținuți s-ar afla cetățeni ai Rusei, SUA și ai R. Moldova, transmite serviciul georgian al Europei Libere.

Mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege „privind influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane.

Comisia juridică a parlamentului georgian a avizat pozitiv proiectul de legii pentru ultima lectură, duminică, într-o ședință care a durat 67 de secunde. Potrivit șefului comisiei, Henri Ohanașvili, pentru a treia lectură au fost înaintate numai amendamente minore ce țin de redactare.

În noaptea de duminică spre luni, câteva mii de protestatari s-au adunat din nou în fața Parlamentului georgian, cu intenția de a-i împiedica pe deputații partidului de guvernământ să intre în clădire și să înceapă procedura de vot, care se așteaptă să aibă loc luni, 13 mai.

Parlamentarii au reușit să intre în Parlament, după ce forțele de ordine i-au îndepărtat cu brutalitate pe manifestanți de la intrările în clădire și a reținut cel puțin 20 de persoane.

Potrivit Ministerului georgian de Interne, printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani.

Canalul de televiziune georgian Imedi a relatat, de asemenea, că a fost reținut și un cetățean moldovean.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău au confirmat că un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Potrivit reprezentanților MAE, autoritățile moldovene sunt în contact cu autoritățile georgiene.

Pe străzile centrale ale capitalei georgiene au avut loc demonstrații pe tot parcursul weekendului, la care au participat câteva mii de persoane.

Congresul SUA a îndemnat guvernul georgian să retragă imediat proiectul de lege privind „agenții străini”, pe care legislatorii americani l-au calificat drept „dezastruos”.

„Situația din Georgia este clară. Guvernul poate să asculte vocea poporului georgian sau poate să rămână pe calea întunecată a autoritarismului de tip rusesc”, se arată în scrisoarea membrilor Camerei Reprezentanților a SUA adresată premierului georgian Irakli Kobahidze.

Congresmenii au declarat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat, vor susține o „schimbare fundamentală” în politica SUA față de Georgia, care ar putea duce la o revizuire a ajutorului financiar pentru Tbilisi, extinderea interdicțiilor de viză și a sancțiunilor financiare împotriva „celor responsabili de subminarea dezvoltării democratice a Georgiei”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News