În Iran au continuat protestele antiguvernamentale, demonstranții ieșind din nou în stradă sau protestând la mormintele victimelor represiunii, în timpul nopții de 21 spre 22 decembrie, când în Iran se celebrează sărbătoarea Yalda, care marchează Solstițiul de iarnă.
Mai multe înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată oameni care au ieșit în stradă în orașul Sanandaj, vestul Iranului, unde au blocat o stradă cu cauciucuri cărora le-au dat foc și au scandat „Moarte dictatorului!” și „Moarte lui Hamenei!”, aiatolahul Ali Hamenei fiind liderul suprem al Iranului.
Alții au vizitat în timpul sărbătorii Yalda mormintele celor iubiți. Sărbătoarea, care a dobândit anul acesta o semnificație aparte în timpul confruntărilor dintre poliție și cei care cer ca guvernul să respecte drepturile femeilor, sărbătoarea Yalda, așadar, presupune adunarea laolaltă a famliilor și prietenilor în cea mai lungă noapte a anului.
Sora lui Javad Heydari, protestatar ucis de forțele de ordine în timpul demonstrațiilor, a publicat pe Twitter o înregistrare video de la mormântul fratelui său cu mesajul: „cea mai lungă noapte a anului a fost noaptea în care am căutat în tot orașul ca să-ți găsim trupul”.
Familia lui Mohsen Shekari a publicat poze ale mormântului său pe care l-au vizitat în noaptea Solstițiului de iarnă. Shekari a fost executat după ce Curtea Supremă a respins un apel contra condamnării sale la moarte pentru că a rănit un agent de securitate.
Mai multe grupuri care militează pentru respectarea drepturilor omului susțin că sentința a fost dată după ce acesta a fost forțat să recunoască fapta, după un proces cu totul neonest și fals.
Masivele proteste din Iran, probabil cea mai gravă și serioasă amenințare la adresa regimului teocratic iranian de după Revoluția Islamică din 1979, au izbucnit în regiunea Kurdistan a țării, după ce Mahsa Amini, o studentă de 22 de ani, a încetat din viață în arestul poliției moralității, după ce fusese reținută sub învinuirea că nu a purtat cum trebuie vălul islamic.
### Vezi și... ### Farda Briefing: „Speranța nu poate fi spânzurată”Protestele din regiunea iraniană Kurdistan generate de moartea tinerei femei, moarte pusă de oficialități pe seama unui atac de cord, s-au răspândit cu rapiditate într-un efect de bulgăre de zăpadă în zeci de localități iraniene, iar autoritățile, care spun că demonstrațiile au fost incitate de Occident, au amenințat cu acțiuni dure împotriva protestatarilor.
Grupurile care militează pentru drepturile omului spun că mai mult de 400 de oameni, între care 62 de copii, au fost uciși în reprimarea sângeroasă a protestelor de către autoritățile iraniene.
Câteva mii de oameni au fost arestați, între ei mulți protestatari, jurnaliști, avocați, activiști, apărători ai drepturilor digitale și mulți alții.
### Vezi și... ### Proteste antiguvernamentale pe străzile, în închisorile și pe acoperișurile Iranului