Noi restricții sanitare în România de luni, 25 octombrie

Credincioși vin în pelerinaj la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, aşezate în Baldachinul Sfinţilor din apropierea Catedralei Patriarhale, în București, România, sâmbătă 23 octombrie 2021. Inquam Photos / George Călin

De astăzi, luni, 25 octombrie, în România intră în vigoare noi restricții sanitare, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, care a făcut ravagii în ultimele săptămâni în țara vecină.

Pentru cei nevaccinați sau care nu au imunitate naturală, după boală, este interzisă circulația pe timpul nopții.

Masca de protecție trebuie purtată în spațiile închise și deschise. Totodată se extinde obligativitatea de a prezenta certificatul „verde” (certificatul Covid) care demonstrează că o persoană éste vaccinată cu schema completă, e imună natural sau a fost testată negativ recent.

Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în următoarele 30 de zile, precum și accesul în centrele comerciale, în unități de cazare, restaurante, cafenele etc să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Școlile vor avea două săptămâni vacanță iar universitățile trec la ore online.

Se închid restaurantele, se interzic activitățile si evenimentele organizate de instituții, operatori economici sau persoane fizice, între orele 21.00-05.00.

În timpul zilei restaurantele pot fi deschise cu capacitatea de 50%, iar muzeele, cinematografele, sălile de sport, locurile de joacă pentru copii vor funcționa cu o capacitate de 30%.

Se închid barurile, discotecile și cluburile.

Nu se restrâng în nici un fel evenimentele reigioase. Slujbele religioase si rugăciunile pot avea loc, dar cu purtarea măștii in mod corespunzător si cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană. Manifestațiile și mitingurile sunt permise pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală în urmă cu 15-180 de zile.

Se preconizează telemunca in proporție de 50%, iar acolo unde nu este posibil, se lucrează în schimburi cu măsurile de rigoare.

Noile restricții vor fi în vigoare pentru 30 de zile.

Mai multe, aici: romania.europalibera.org.