Duminică, Italia a înregistrat aproape 32.000 de noi contaminări cu coronavirus, cel mai mare număr zilnic de la consemnarea pandemiei, şi circa 300 de noi decese legate de COVID-19. În total, numărul de persoane care au murit de COVID-19 în Italia a ajuns la 38.618.
În consecință, ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a declarat că Italia are „48 de ore” pentru a adopta o nouă înăsprire a restricţiilor. „Este vorba de prea mulţi oameni”, victime ale noului coronavirus, a mai spus ministrul Roberto Speranza, citat de Corriere della Sera.
Săptămâna trecută, guvernul italian, condus de premierul Giuseppe Conte, a impus restricţii în domeniul afacerilor.
Numeroase oraşe şi regiuni, inclusiv Lombardia, cea mai afectată de pandemie, au interzis deja circulaţia locală pe timpul nopţii.
Premierul Conte a spus în repetate rânduri că vrea să evite o nouă carantină la nivel naţional, care ar afecta şi mai mult economia deja fragilă a Italiei, însă noile restricţii impuse de curând par a fi insuficiente pentru a opri răspândirea virusului.
Guvernul portughez a anunţat sâmbătă noi restricţii începând din 4 noiembrie pentru majoritatea ţării, cerând populaţiei să stea acasă, cu excepţia deplasărilor pentru a ajunge la serviciu, la şcoală sau la cumpărături, şi a cerut companiilor ca angajaţii să lucreze de la distanţă. Premierul Antonio Costa a declarat că măsurile vor viza 121 municipalităţi, între care regiunile cheie Lisabona şi Porto.
În zonele vizate locuieşte aproximativ 70% din populaţia Portugaliei, ţară cu aproximativ 10 milioane de locuitori.
Cazurile zilnice au atins vineri un record de 4.656, înainte de a scădea la 4.007, sâmbătă, când numărul deceselor a crescut cu 39, notează Reuters.
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat sâmbătă seară că, de joia viitoare, Marea Brtianie intră în carantină la nivel național, dar într-o formă mai puțin drastică decât în primăvară, pentru a permite continuarea activității economice. Tot spre deosebire de primăvară, școlile și universitățile rămân deschise.
Scopul acestei limitări drastice a vieții sociale, a declarat Johnson, este nu numai de a reduce numărul de noi infectări cu coronavirus, dar și de a da o șansă britanicilor să aibă un Crăciun „normal”.
Între altele, se impune o interdicție de circulație pe timpul nopții de la orele 20:00, iar toate magazinele neesențiale vor fi închise.
De duminică, 1 noiembrie, Belgia a intrat în carantină timp de o lună, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, în al doilea val al pandemiei care lovește puternic Europa.
Franța se află de vineri în carantină națională, iar în Germania, de luni, 2 noiembrie, intră de asemenea în vigoare o serie de măsuri antiepidemice drastice, menite să limiteze contactele sociale și implicit răspândirea pandemiei de coronavirus. În Franța, președintele Emmanuel Macron a declarat, vineri, că rezultatele carantinei vor fi examinate după două săptămâni, iar dacă numărul de noi infectări scade s-ar putea redeschide toate magazinele. Pentru moment, funcționează numai cele esențiale.
Spania a decis prelungirea stării de urgență sanitară, ceea ce dă autorităților regionale posibilitatea de a impune restricții la nivel local.
În Grecia, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă un „lockdown” parțial, începând de marți, pentru combaterea celui de-al doilea val de COVID-19, cu restricții de circulație pe timp de noapte și închiderea pentru o lună a barurilor, restaurantelor și sălilor de sport în nordul țării și regiunea Attica, ce include capitala Atena.
În Cehia, unde viața socială, dar și cea comercială au fost reduse la minim pentru a opri extinderea pandemiei de coronavirus, autoritățile au decis să prelungească până pe 20 noiembrie interdicția de circulație pe timpul nopții (cu excepția celor care trebuie să lucreze). Sâmbătă s-au înregistrat peste 11.400 de noi cazuri de contaminare, iar numărul deceselor legate de Covid-19 a ajuns la 3.251.
În Rusia s-au înregistrat duminică peste 18.600 de noi cazuri de contaminare cu coronavirus și 245 de noi decese. Rusia, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări, raportează în acest context numai decesele care sunt legate direct de coronavirus.
Toate regiunile din Rusia, relatează Moscow Times, se plâng de o lipsă acută de doctori în lupta cu pandemia de coronavirus.