Reținerea a avut loc după ce joi, 24 octombrie, o femeie din localitatea Florițoaia Nouă a depus un denunț la Inspectoratul de Poliție din Ungheni, spunând că a primit 1.500 de lei din partea bărbatului, fiind determinată să voteze în modul descris sus la scrutinele din 20 octombrie.
În urma descinderilor efectuate la domiciliul tânărului, au fost depistați bani, despre care oamenii legii spun că sunt destinați coruperii alegătorilor, copii ale unor buletine de identitate, liste cu membri de partid și simpatizanți, pliante informative cu lozinci împotriva referendumului, cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă care, potrivit polițiștilor, conține informații relevante anchetei.
Din imaginile publicate de poliție, se poate vedea că au fost identificate multiple bancnote de 100 și 200 de lei, cecuri care depășesc suma de opt mii de lei, ziare electorale care-l promovau pe Ilan Șor și alte rechizite de birotică cu inscripția blocului politic „Victorie”, a cărui înregistrare în cursa electorală pentru scrutinele din 20 octombrie, a fost respinsă de CEC și justiție.
- Te-ar putea interesa: Poliția a aflat identitatea celor care au primit bani de la Șor, iar CNA a aplicat amenzi de un milion de lei
Autoritățile spun că au fost depistate și liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare, care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor.
Potrivit poliției, a fost pornită o cauză penală pentru corupere electorală pasivă (acceptarea unor sume de bani în schimbul votului), iar dacă vinovăția suspectului va fi demonstrată, acesta riscă amendă de până la 55.000 lei sau închisoare de până la cinci ani.
La demersul procurorilor din Ungheni, tânărul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, prin decizia instanței de judecată.
Tot vineri, 25 octombrie, Poliția a spus că alte 295 de persoane sunt documentate, fiind bănuite că au primit bani destinați influențării votului. Procesele verbale a 163 dintre acestea au fost transmise Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru examinare.
Aceste procese verbale se adaugă la alte 350, pe care CNA a anunțat la 23 octombrie că le are în examinare. Cetățenii bănuiți că au primit bani pentru coruperea votului riscă amenzi de până la 37.500 de lei. CNA a anunțat că a aplicat deja sancțiuni de aproximativ un milion de lei. Cei care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutiți de plata amenzilor, potrivit polițiștilor.
În același timp, vineri, 25 octombrie, ofițerii CNA au efectuat percheziții în localități din Orhei, Rezina și Nisporeni la persoane bănuite „în coruperea alegătorilor”.
Acțiunile au loc la două zile distanță de la precedentele descinderi efectuate de polițiști în alte 19 raioane din țară, unde au fost găsite plicuri cu bani destinate coruperii alegătorilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te