UE și Statele Unite pregătesc noi sancțiuni împotriva R. Belarus, ca reacție la criza migranților

Gardul de sârmă ghimpată, ridicat pe partea poloneză a graniței cu Belarus, Kuznica, Polonia.

Ambasadorii UE au convenit la 1 decembrie să impună noi sancțiuni Republicii Belarus, a cincea rundă, de data aceasta ca răspuns la presupusa orchestrare de către Minsk a crizei migranților dela granița cu Polonia și țările baltice. 17 persoane și 11 entități vor fi adăugate pe o așa-numită „listă neagră”. Potrivit surselor diplomatice europene, sancțiunile urmează să fie adoptate și implementate oficial joi, 2 decembrie.

Uniunea Europeană îl acuză pe președintele belarus Alexadr Lukașenka că ar purta un „război hibrid” prin intermediul migranților pe care i-a încurajat să vină la granița țării sale cu Polonia, de unde aceștia speră să treacă în Uniunea Europeană.

Protest al migranților, adăpostiți acum într-o hală, în aproiere de frontiera cu Polonia, Bruzgi, Belarus, 25 noiembrie 2021.

Se speculează că în acest mod Lukașenka vrea să se răzbune pentru sancțiunile impuse deja de Bruxelles, ca răspuns la reprimarea brutală a demonstrațiilor pro-democrație de anul trecut, din Belarus, demonstrații provocate de controversatele alegeri prezidențiale din august 2020.

Your browser doesn’t support HTML5

„Călătorie” eșuată - calvarul unei familii de kurzi

Statele Unite pregătesc, de asemenea, sancțiuni suplimentare împotriva R. Belarus, coordonate cu Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, după o întâlnire a miniștrilor de externe NATO în capitala Letoniei, Riga. „Solicităm regimului (de la Minsk) să înceteze imediat să folosească migranții ca arme politice. Vom trage regimul la răspundere pentru nesocotirea continuă a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept”, a spus Blinken.

Mai multe despre regiunea de unde vin mulți dintre migranții aflați acum în Belarus: „Călătoriile Sabinei - Kurdistan, 2021”.