Noi sancțiuni americane vizând soțiile și fiicele liderului cecen și alți oficiali ruși

Lliderul cecen Ramzan Kadîrov și soția sa Medni

La 15 septembrie, Ministerul Finanțelor din Statele Unite a adăugat pe lista neagră a sancțiunilor sale oficiali financiari ruși de top, rude ale liderului cecen Ramzan Kadîrov și un oficial rus însărcinat cu drepturile copilului care ar fi coordonat deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Noile sancțiuni vizează 22 de persoane și două entități care, potrivit Departamentului Trezoreriei, au promovat obiectivele Moscovei în Ucraina înainte și după ce Rusia a lansat invazia vecinului său. Lista include trei dintre soțiile lui Kadîrov și trei dintre fiicele sale adulte. De asemenea, au fost impuse sancțiuni suplimentare liderului cecen, care se află pe lista de sancțiuni a SUA din decembrie 2017. Ministrul american de finanțe, Janet Yellen, declară în comunicat că, în timp ce Ucraina „continuă să-și apere libertatea”, guvernul SUA „ia măsuri pentru a diminua și mai mult capacitatea Rusiei de a-și reconstrui armata, pentru a trage la răspundere autorii violențelor și a continua izolarea financiară a [președintelui rus Vladimir] Putin"”

Noile sancțiuni vizează, de asemenea, șefii principalelor instituții financiare rusești și pe Maria Alexeevna Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului. Lucrând direct în subordinea lui Putin, Departamentul Trezoreriei a declarat că Lvova-Belova a supravegheat deportarea a „mii de copii ucraineni în Rusia”, a precizat departamentul.