De ce nu se grăbesc parlamentarii moldoveni să-i aleagă pe noii șefi de la CNA și SIS

Sediul CNA.

Expert: domeniul anticorupţie ar trebui să fie mai ordonat.

1016EERAIL 1

În 25 octombrie expiră mandatele şefilor a două instituţii importante din R.Moldova – Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Viorel Chetraru şi Mihai Balan au fost numiţi în funcţie în urmă cu cinci ani şi potrivit legislaţiei actualul şef al CNA nu ar avea dreptul la un al doilea mandat. Liberal democratul Tudor Deliu, vicepreşedinte al Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, spune că parlamentarii încă nu au dezbătut soarta viitoarei conduceri ai CNA şi SIS. Cum pot fi explicate aceste întârzieri? Un posibil răspuns de la Diana Răileanu.

Legea prevede că directorii Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului de Informaţii şi Securitate sunt numiţi de Parlament. Primul, în urma unui concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi, cu votul majorităţii deputaţilor, în timp ce şeful de la SIS este numit tot de Legislativ, la propunerea a cel puţin 10 deputaţi.

Mandatul lui Viorel Chetraru de la CNA şi al lui Mihai Balan de la SIS expiră pe 25 octombrie, și cu toate acestea în Parlament nu s-a discutat despre viitoarea conducere a celor două instituţii, a recunoscut liberal democratul Tudor Deliu, vicepreşedintele Comisiei juridice pentru numiri, precizând că, cel mai probabil, despre condiţiile în care vor fi aleşi noii şefi ai CNA şi SIS se va discuta la şedinţa din această săptămână:

„Fiindcă pentru organizarea concursului e necesar de elaborarea regulamentului, de stabilit clar care sunt procedurile de selectare, este un lucru nu atât de uşor şi vrem ca acest concurs să se petreacă transparent. Cu atât mai mult că în lege se prevede că din comisie pot face parte şi reprezentanţi ai societăţii civile şi, respectiv, ai mediului academic. Vom vedea cine vor fi antrenaţi în activitatea acestei comisii. Cât priveşte Serviciul de Informaţii şi Securitate, această este tot o prerogatică a comisiei din Parlament, nu cunosc care e situaţia la moment, dar cred că este similară cu cea a directorului Centrului Naţional Anticorupţie”.

Faptul că parlamentarii au lăsat pe ultima sută de metri alegerea şefilor celor două instituţii de forţă ridică mai multe semne de întrebare, în opinia preşedintei Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan.

Galina Bostan face trimitere la un recent interviu oferit de ministrul justiţiei Vladimir Cebotari pentru portalul Deschide.md, în care a precizat că „CNA va acorda în continuare sprijin pentru Procuratura Anticorupţie, dar dat fiind faptul că va căpăta un pic mai multă mână liberă, noi vrem ca ei să se concentreze pe contravenţiile legate de corupţie – adică să lupte cu corupţia mică şi foarte mică, pentru că de acolo creşte corupţia mare”.

În ce priveşte Serviciul de Informaţii şi Securitate, şeful de la Justiţie a declarat următoarele: „vrem să reducem mandatul SIS la subiecte de interes naţional. Nu la subiecte legate de scopurile unor grupuri mici de interesa sau la interesul unui agent economic”.

Toate aceste declaraţii luate împreună vorbesc despre dorinţa autorităţilor de a reforma domeniul anticorupţie, constată preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan:

„Sper ca domeniul anticorupţie să fie mai ordonat, pentru că permanent era această neînţelegere: CNA - Procuratura Anticorupţie, mai era o problemă pe segmentul CNA (prevenire) – Comisia Naţională de Integritate, actualmente ANI, să vedem cum va fi! Intuiesc că s-ar putea să fie schimbări esenţiale în acest domeniu reieşind din faptul că încă concursul pentru director al CNA nu a fost demarat.”

Este de vorbit despre impactul acestei intenţii, continuă experta, care însă aminteşte de restructurarea Autorităţii Naţionale de Integritate - responsabilă de verificarea averii demnitarilor.

La un an de la reformare – instituţia încă nu şi-a ales conducerea, iar din această cauză nu are cine să le ceară socoteală funcţionarilor bănuiţi că şi-au dosit averile.