Noi victime în confruntarea azero-armeană

Pompierii printre ruinele unei case lovită de un bombardament azer în timpul recentelor confruntări la granița cu Azerbaidjanul, în așezarea Sotk, Armenia, 14 septembrie 2022

O nouă confruntare între forțele armene și azere a izbucnit la 28 septembrie, ucigând trei soldați armeni, au declarat oficialii de la Erevan. Cele două părți se acuză reciproc că au lansat primele atacul peste granița comună.

### Vezi și... ### Armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan, compromis de ciocnirile de peste noapte

Serviciul de presă al Ministerului armean al Apărării a declarat că forțele azere „au deschis focul cu mortiere și arme de foc de calibru mare în direcția estică a frontierei armeano-azere”. Ministerul Apărării din Armenia a precizat că, în urma acestui incident, trei persoane au murit de partea armeană.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a afirmat într-un tweet că trei dintre militarii armeni au fost uciși „într-un atac împotriva independenței, suveranității și democrației armene".

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a dat vina pe partea armeană, spunând că aceasta a încălcat armistițiul. Potrivit autorităților de la Baku, un soldat azer a fost rănit. Ministerul Apărării din Azerbaidjan susține că toată responsabilitatea „revine conducerii militare și politice a Armeniei”.

Ministerul a adăugat că, în ciuda acordului de încetare a focului, forțele armate armene au deschis focul asupra unităților armatei azere în jurul orei locale 18.00, în regiunea Kalbajar, cu diferite tipuri de arme de foc.

Luptele amenință un acord fragil de încetare a focului care a pus capăt celor mai grave lupte dintre cele două țări ex-sovietice din Caucaz de la războiul din 2020 pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

### Vezi și... ### În Armenia, Nancy Pelosi acuză Azerbaidjanul pentru recenta izbucnire a luptelor