Nord Stream 2 mai face un pas spre aprobarea finală

Caricatură pentru Radio Svoboda, RFE/RL.org

Gazoductul Nord Stream 2, care așteaptă aprobarea din partea autorităților de reglementare în energie din Germania, are șanse de a începe să livreze până la sfârșitul acestui an după ce marți, ministerul german al economiei și energiei a emis certificatul că nu reprezintă o amenințare pentru securitatea energetică a Germaniei sau Uniunii Europene.

Potrivit publicației Politico.eu, sunt șanse ca autoritățile germane să elibereze o aprobare provizorie de funcționare.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Nord Stream 2 a fost terminat în septembrie, și a trecut de testele tehnice

Între timp, în cadrul Uniunii Europene continuă discuțiile privind definirea ana-șanumitei energii „curate”, în care ar urma să fie incluse energia nucleară dar și gazele naturale. Se așteaptă ca până în noiembrie, UE să cadă de acord unei definiții.