Nord Stream 2 nu va fi certificat în următoarele luni

Terminalul Nord Stream 2 de la Lubmin, de pe coasta germană a Mării Baltice, septembrie 2021

Certificarea conductei de gaz Nord Stream 2, construită de concernul rus Gazprom pentru a duce gaz direct din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, evitând Ucraina – ar putea dura cel puțin încă șase luni, a declarat joi directorul Agenției germane pentru reglementare, Jochen Homman.

Într-o conferință de presă virtuală de la Bonn, Homman a explicat că în acest moment, procesul de certificare în Germania este înghețat, și va fi reluat după ce Gazprom aduce toate documentele cerute. Numai din acel moment „ termenul limită de evaluare începe să curgă din nou. Totul va merge apoi la Comisia Europeană care are, de asemenea, mult timp să se ocupe de acest dosar, deci este puțin probabilă o decizie în prima jumătate a anului (2022)."

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Construcția gazoductului s-a încheiat la sfârșitul toamnei iar pe fundalul crizei de gaze din Europa era de așteptat ca Nord Stream 2 să fie dat în funcțiune mai repede, așa cum insista și președintele rus Vladimir Putin.

Este un proiect controversat, criticat atât de Statele Unite cât și de multe țări din UE pentru că măresc dependența Germaniei și a altor state europene de gazul rusesc. Guvernul german, inclusiv noul guvern de coaliție condus de Olaf Scholz, susține proiectul pe care îl consideră unul „pur comercial”, deși noua ministră de externe din partea partidului ecologic, Annalena Baerbock l-a criticat deseori în timpul campaniei electorale pentru alegerile generale din septembrie.

Tot Baerbock avertiza recent Moscova că Nord Stream 2 nu va intra în funcțiune dacă Rusia atacă Ucraina, după ce a masat zeci de mii de militari la granița sa vestică.