Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul unde au fost avariate conductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a declarat vineri un procuror suedez.
Autoritățile suedeze și daneze investighează patru fisuri în conductele Nord Stream care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană.
Cele patru explozii au provocat scurgeri în trei dintre cele patru căi de tranzit care alcătuiesc gazoductele Nord Stream 1 și 2, deținute de Rusia, în septembrie, eliminând tone de gaz metan în Marea Baltică și stârnind îngrijorarea Europei cu privire la o potențială criză energetică din cauza întreruperilor de aprovizionare pe fondul războiului din Ucraina.
### Vezi și... ### Kremlinul neagă că Rusia ar fi cauzat scurgerile de gaz din Marea BalticăLa începutul lunii octombrie, Serviciul de securitate și procuratura din Suedia spuneau, după o anchetă preliminară, că exploziile ar fi fost cauzate de un sabotaj și că s-au datorat unor „detonări”. Serviciul nu a dat detalii despre ancheta sa, dar într-o declarație separată, procurorul care a condus ancheta preliminară a spus că zona scurgerilor va fi temporar închisă, pentru a se preveni „sustragerea de probe de la locul faptei”.
Uniunea Europeană și NATO consideră și ele că ar fi vorba despre un „sabotaj”, iar unele oficialități europene au acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacurilor.
O anchetă delicată
Rusia a acuzat Occidentul pentru exploziile din septembrie, care au provocat distrugerea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Suedia și Danemarca au ajuns la concluzia că patru scurgeri de pe conductele respective au fost produse de explozii, dar nu au spus cine ar putea fi responsabil. Moscova a cerut să fie parte a investigației și a anunțat că „nu va recunoaște niciun pseudo-rezultat” al investigațiilor desfășurate de națiunile occidentale, dacă nu i se va permite să participe. Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova va considera că țările au ceva de ascuns dacă experților ruși nu li se permite să participe la investigații.
Luna trecută, Danemarca a declarat că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.
„Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat într-un comunicat autoritatea suedeză de urmărire penală. „Ancheta este extrem de complexă și extinsă și va determina dacă vor putea fi identificați suspecți”, a adăugat aceasta. Biroul procurorului a refuzat să facă alte comentarii.
### Vezi și... ### Norvegia întărește cu militari paza infrastructurii energetice