Statele Unite au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, asistență din care fac parte tancuri T-72 recondiționate și sisteme de rachete anti-aeriene de tip HAWK îmbunătățite, relatează agenția Reuters
Purtătoarea de cuvânt de la Pentagon Sabrina Singh a spus că Statele Unite vor plăti pentru recondiționarea a 45 de tancuri T-72 în Cehia și pentru recondiționarea mai multor sisteme de rachete anti-aeriene de tip HAWK.
Tancuri T-72 recondiționate de compania privată cehă CSG
Singh a spus că tancurile din era sovietică vor fi dotate cu sisteme optice și de comunicație avansate, și cu elemente de blindaj îmbunătățite. Noul ajutor militar american mai cuprinde 1.000 de drone explozive de tip Phoenix și 40 de vase de patrulare fluvială blindate.
Tancurile vor fi recondiționate de compania privată cehă CSG, potrivit unei surse familiară chestiunii, care a adăugat că după recondiționare, tancurile cehești vor fi echivalentul tancurilor de tip T-72 AVENGER, care au fost modernizate și îmbunătățite cu sisteme de protecție și cu echipamente moderne de vedere nocturnă și de comunicații.
### Vezi și... ### Lupte grele în est | „Nimic despre Ucraina fără Ucraina”Ministrul adjunct al Apărării din Cehia Tomas Kopecny a declarat agenției Reuters că e vorba un total de 90 de tancuri provenite din terțe părți și din depozite private, și a confirmat Statele Unite vor plăti pentru jumătate dintre ele.
Rachetele interceptoare HAWK sunt o actualizare a sistemelor Stinger, care utilizează rachete mai mici și cu o rază de acțiune redusă, trimise deja de Statele Unite în Ucraina pentru a contracara atacurile rusești.
Sistemele MIM-23 HAWK (acronimul de la „Homing All the Way Killer”) au fost introduse prima oară de armata americană în anii 1950 și erau destinate apărării contra bombardierelor strategice care zburau la altitudine mare. Au fost actualizate de-a lungul timpului pentru a se apăra de bruiaj și de alte contra-măsuri, și au fost în cele din urmă exportate în mai mult de o duzină de țări.
Armata americană a scos total din serviciu aceste sisteme la mijlocul anilor 1990, urmată nu mult după aceea de Pușcașii Marini, și le-a înlocuit cu sistemele MIM-104 Patriot, în timp ce Pușcașii Marini au adoptat sisteme de apărare anti-aeriană mai mici și mai portabile.
Washingtonul va continua să furnizeze ajutor Ucrainei
Așa cum s-a anunțat, consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă Jake Sullivan a spus vineri la Kiev că Washingtonul va continua să furnizeze ajutor economic, umanitar și militar Ucrainei, cu sprijin bi-partizan, adică atât din partea Democraților lui Joe Biden, cât și a Republicanilor aflați în opoziție.
### Vezi și... ### Ucraina acuză Rusia de „terorism energetic”Declarația lui Sullivan vine cu câteva zile înainte de alegerile americane midterm (de la jumătatea mandatului) în care Republicanii ar putea avea bune șanse să câștige controlul asupra Congresului, lucru care a generat temerea că aliații fostului președinte Donald Trump, cunoscut pentru agenda sa „America înainte de toate”, ar putea reduce sau chiar bloca ajutorul pentru Ucraina, care trebuie aprobat de Camera Reprezentanților și de Senatul de la Washington.
Vizita consilierului pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă la Kiev a avut loc la o zi după ce senatorul democrat Chris Coons și senatorul republican Rob Portman au călătorit în capitala ucraineană pentru a da asigurări că sprijinul american bi-partizan pentru ajutoarele Statelor Unite trimise Ucrainei va continua.