Nou impuls pentru creșterea inflației, dar și a veniturilor Rusiei: OPEC+ anunță reducerea producție de petrol

Sediul OPEC de la Viena, Austria (foto arhivă)

Prețul petrolului a crescut pe 3 aprilie cu peste 8% după ce Arabia Saudită și alți membri OPEC+ au anunțat în mod surprinzător că vor reduce producția de petrol cu peste 1,6 milioane de barili/zi. Consecințele așteptate: creșterea inflației și o nouă majorare a prețului pentru carburanți.

Decizia grupului, luată la inițiativa Arabiei Saudite, ar putea fi o reacție la refuzul administrației americane de a cumpăra petrol saudit pentru rezervele sale strategice, susținând astfel prețul petrolului pe piața internațională la un nivel de peste 80 de dolari/barilul, dorit de saudiți. Cotidianul Financial Times (FT) relatează că administrația Biden ar fi asigurat anterior Arabia Saudită că va face aceste achiziții, dacă prețurile scad.

OPEC+

  • În 2016, Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) a format o alianță cu alte națiuni producătoare de petrol pentru a crea OPEC+.
  • Cele 10 țări din OPEC+ includ Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Mexic și Oman.
  • Decizia de a crea OPEC+ a fost un răspuns la scăderea prețului țițeiului, parțial cauzată de o creștere uriașă a producției de petrol de șist din SUA începând cu 2011.

Inițiativa promovată de Arabia Saudită este neobișnuită, deoarece a fost anunțată în afara unei reuniuni oficiale a OPEC+, sugerând că țările membre se grăbeau, comentează AP. Alături de Arabia Saudită, își reduc producția și Irakul, Emiratele Arabe Unite, Kuweit-ul, Algeria și Oman-ul.

Va dura aproximativ două luni pentru ca decizia OPEC+ să se facă resimțită în economia reală, precizează Jorge León, vicepreședintele firmei de analiză a piețelor energetice „Rystad Energy” dar „cel mai probabil va provoca o nouă creștere a inflației”.

„Este o problemă pentru Europa, deoarece prețurile petrolului sunt foarte relevante pentru inflația generală din Europa”, ca importator net de petrol, a mai spus Jorge Leon, citat de Politico.

Statele OPEC+ au argumentat că vor să prevină o criză. Luna trecută, prețul petrolului a scăzut brusc, după ce banca americană „Silicon Valley Bank” a falimentat iar cea mai mare bancă elvețiană, UBS a fost forțată să-și preia rivala, Credit Suisse, aflată în mari dificultăți financiare.

„Opec+ a decis să reducă preventiv producția pentru a anticipa o potențială reducere a cererii din cauza crizei bancare în desfășurare”, a declarat Amrita Sen, director de cercetare la FT Energy Aspects.

### Vezi și... ### „Ajutorul la contor” va fi oprit din aprilie

Implicații geopolitice

Rusia, membră în OPEC+, a declarat că extinde, până la sfârșitul anului, decizia de a reduce cu 500 de mii de barili producția zilnică.

Reducerea a fost anunțată inițial de Moscova în martie, ca reacție la eforturile țărilor occidentale de a impune un plafon pe prețul petrolului rusesc exportat pe mare.

În octombrie 2022, Casa Albă a acuzat deja Arabia Saudită că sprijină Rusia, după ce OPEC+ anunțase o reducere a producției.

Și de data aceasta, Washington-ul a fost critic: „Nu credem că reducerile sunt recomandabile, având în vedere incertitudinea pieței în acest moment ”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Cu toate acestea, a mai spus el, „vom continua să conlucrăm cu toți producătorii pentru a ne asigura că piețele energetice susțin creșterea economică și prețuri mai mici pentru consumatorii americani”.

### Vezi și... ### Gherman Galușcenko: „Marile concerne energetice ar trebui să participe la refacerea infrastructurii Ucrainei”