Nou pachet de sprijin al SUA pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari

Acesta ar putea fi probabil ultimul pachet de asistență pentru Ucraina din timpul mandatului președintelui Joe Biden, care se încheie la 20 ianuarie.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat luni, 30 decembrie, un nou pachet de sprijin de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Biden afirmă că sprijinul va acoperi atât nevoile imediate ale armatei ucrainene, cât și pe cele pe termen lung.

Într-un comunicat de presă, președintele Joe Biden, spune că din valoarea totală a sprijinului militar - 1, 25 miliarde de dolari reprezintă echipamente militare luate din stocurile armatei SUA.

„Am ordonat administrației mele să continue să ofere cât mai multă asistență Ucrainei cât mai repede posibil – inclusiv folosirea echipamentelor americane mai vechi pentru Ucraina, livrarea rapidă a acestora pe câmpul de luptă și apoi revitalizarea bazei industriale de apărare a SUA pentru a moderniza și a ne reface stocurile cu arme noi”, arată declarația președintelui american.

De asemenea, Joe Biden mai spune că alți 1,22 miliarde de dolari vor fi oferiți Ucrainei pentru achiziționa echipamente, arme și muniție direct de la contractorii de apărare din SUA, prin programul USAI (Ukraine Security Assistance Initiative).

„Departamentul Apărării este în proces de livrare a sute de mii de cartușe de artilerie, mii de rachete și sute de vehicule blindate care vor întări mâna Ucrainei în timp ce se îndreaptă spre iarnă. La îndrumarea mea, Statele Unite vor continua să lucreze neobosit pentru a consolida poziția Ucrainei în acest război în restul mandatului meu”, a spus președintele al cărui mandat se încheie pe 20 ianuarie.

Anunțul președintelui american Joe Biden vine după ce omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski anunțase duminică seara că Statele Unite urmează să anunțe „pachete de sprijin semnificative” pentru a susține forțele armate ale țării.

„[Sprijinul] ar trebui să susțină imediat efortul de stabilizare pe front: cu cât aprovizionarea este mai completă de la parteneri, cu atât mai multe vieți ale soldaților noștri vor fi salvate”, a adăugat președintele Ucrainei.

Pachetul va fi probabil ultimul prezentat în timpul administrației președintelui Joe Biden. Acesta se teme că președintele ales Donald Trump va reduce semnificativ sau va opri livrările de arme către Ucraina după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie 2024, pentru a forța Kievul să negocieze un acord de pace cu Rusia.

Financial Times a scris la mijlocul lunii decembrie că echipa președintelui ales i-a informat pe aliații europeni că nu există astfel de intenții, ci din contră, ajutorul pentru Ucraina va continua, deși rămâne neclar în ce volum și sub ce condiții.

Tot luni, șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunțat că SUA au trimis Ucrainei un sprijin bugetar adițional de 3,4 miliarde de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a menține funcționarea guvernului ucrainean, adică pentru plata salariilor bugetarilor, precum profesori, medici și alți angajați la stat, scrie Reuters.

Situație dificilă pe frontul de est

Rusia a avansat semnificativ pe linia frontului în ultimele săptămâni și a susținut pe 29 decembrie că a capturat un alt oraș din regiunea ucraineană Donețk, în avansul militarilor către orașul strategic Pokrovsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au capturat Novotroițke, o așezare cu o populație de 6.300 de locuitori la aproximativ 16 kilometri sud de Pokrovsk.

Armata ucraineană nu a comentat în mod specific despre Novotroițke, dar a spus că trupele ruse au realizat 133 de atacuri asupra pozițiilor sale - dintre care majoritatea în zona Pokrovsk.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat pe 29 decembrie, că Kievul a primit un ajutor suplimentar de 150 de milioane de euro (156 de milioane de dolari) din Danemarca, Franța și Lituania pentru a ajuta la finanțarea industriei de apărare a țării.

„Aceste fonduri, în special, vor fi folosite pentru producerea de rachete, drone de atac adânc și instalații de artilerie”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Între timp, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că nu se așteaptă ca următorul guvern de la Berlin să „abandoneze” Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

„Niciun guvern german dedicat securității Germaniei și Europei nu va abandona poporul ucrainean", a spus ea într-un interviu publicat de ziarul Bild pe 29 decembrie.

Germania va avea alegeri legislative anticipate pe 23 februarie după ce un guvernul de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz a fost răsturnat în parlament luna trecută.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te