Nou record de decese în R. Moldova legat de Covid-19: 40 de cazuri

în R. Moldova continuă să crească numărul de infecții și al deceselor legate de Covid-19: joi s-au raportat alte peste 1787 de noi cazuri de infectări, un pic sub cele peste 2 mii raportate miercuri. A crescut însă numărul deceselor legate de Covid, pentru prima dată au ajuns la 40 în 24 de ore.

Joi, parlamentul a decis că lucrătorii medicali și cei auxiliari din instituțiile medicale, care refuză să se vaccineze, nu vor primi indemnizațiile de 16.000 de lei în caz de infectare cu COVID-19 și de 100.000 în caz de deces.

„Nu pedepsim medicii care nu se vaccinează, doar nu le oferim acces la plățile îndemnizațiilor din contul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Statul le-a oferit posibilitatea să se vaccineze gratuit. Ei nu se vaccinează și noi îi premiem?”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ea a precizat că 86% din totalul angajaților instituțiilor din sănătate publică sunt vaccinați cu ambele doze, iar măsura este și una de promovare a vaccinării.

Totodată, Nemerenco a anunțat că guvernul este în discuții cu Fondul de investiții din Rusia pentru a procura vaccinul Sputnik V.

### Vezi și... ### Pandemia, tablou regional: tulpină nouă în Rusia, noi recorduri în Ucraina, restricții în România

A fost primul vaccin din lume omologat la nivel național, în august anul trecut dar nu este încă certificat de OMS sau Agenția Europeană pentru Medicamente, ceea ce înseamnă că în unele țări, vaccinarea anti-Covid cu Sputnik V nu este recunoscută.

Vaccinul s-a dovedit în vară foarte popular în R. Moldova fiind primul care se epuiza la cele câteva maratoane ale vaccinării organizate atunci.

Your browser doesn’t support HTML5

Coadă kilometrică la al treilea maraton de vaccinare la Chişinău

În R. Moldova, rata vaccinării cu schema complete este de puțin peste 30%. Mult sub media de aproape 75% din Uniunea Europeană. În Rusia este de 33%, și în Ucraina vecină de numai 16%.

Pentru moment, în R. Moldova nu se discută despre noi reguli de protecție sanitară sau extinderea utilizării certificatului Covid cum este cazul în Austria, țară vizitată joi de președinta Maia Sandu. De la 1 noiembrie și în Austria, ca și în Italia, toți angajații trebuie să prezinte acest certificat, care arată ca persoana este vaccinată, are un test negativ recent sau este imună după boală.