Nouă acorduri de finanțare, semnate la conferința Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova

Peste 65 de delegații s-au reunit la Chișinău în cadrul conferinței Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova

Nouă acorduri de finanțare a unor proiecte de dezvoltare durabilă, în valoare totală de peste 380 de milioane de euro, au fost semnate în debutul conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, găzduită la Chișinău, pe 17 septembrie.

Este vorba despre împrumuturi de peste 300 de milioane de euro și credite nerambursabile de 80 de milioane pentru proiecte susținute de SUA, Canada, Franța, Germania, Suedia, Norvegia, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Printre documentele semnate se află și cel privind finanțarea cu 200 de milioane de euro, de către BERD, a unui program național de împădurire inițiat de președinta Maia Sandu, prezentă și ea la ceremonie.

Alte acorduri de împrumut vizează, între altele, sprijinirea familiilor vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, tranziția către energia verde, promovarea independenței mass-media, susținerea egalității de gen, dezvoltarea comerțului, consolidarea sectorului energetic, gestionarea deșeurilor.

Platforma de Parteneriat este o inițiativă lansată de România, Germania și Franța în sprijinul Republicii Moldova. Conferința ministerială a platformei a ajuns la a 5-a ediție și reunește peste 65 de delegați - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

În discursurile rostite la eveniment, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean s-au referit la prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pe termen mediu și lung.

Maia Sandu a spus, între altele, că „Moldova are un potențial enorm”, însă acesta este dificil de valorificat, având un „război la hotar”. „Nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut partenerilor noștri”, a mai spus șefa statului.

Discuțiile de la ministerială au loc în patru grupuri de lucru, axate pe următoarele domenii: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

La finalul evenimentului este programată o conferință de presă a miniștrilor de externe ai Republicii Moldova, României, Germaniei și Franței.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te