Nouă din zece locuitori din Gaza au fost forțați să-și părăsească locuințele din cauza războiului, potrivit ONU

Reprezentanții ONU spun că unii locuitori din Gaza au fost nevoiți să se mute și de 10 ori, din cauza operațiunilor militare, în căutarea unui adăpost sigur, despre care spun că nu există.

Războiul dintre Israel și Hamas, considerată grupare teroristă în SUA și UE, a dus la strămutarea a aproape 90% din întreaga populație a Fâșiei Gaza, arată un raport al Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Șeful agenției ONU în Teritoriile Palestiniene, Andrea De Domenico, a spus că aproape 1,9 milioane de oameni ar fi fost forțați să-și părăsească locuințele, scrie The Guardian.

„Estimăm că nouă din zece oameni din Fâșia Gaza au fost strămutați intern cel puțin odată, dacă nu chiar de 10 ori, din octombrie anul trecut”, a spus el.

„Pe urmă, au fost operațiuni și în nord care de asemenea au forțat strămutarea oamenilor”, a adăugat el.

De Domenico susține că operațiunile militare din Fâșia Gaza au forțat oamenii „să-și reseteze viețile” de mai multe ori.

„În spatele acestor numere, sunt oameni... care au frici și nemulțumiri. Ei probabil au vise și speranțe: tot mai puține și mai puține din păcate”, a afirmat el.

Vezi și reportajul despre familia El-Astal care a venit în Moldova în noiembrie 2023, după ce în Fâșia Gaza au început luptele, iar casa lor a fost distrusă.

Your browser doesn’t support HTML5

„Parcă am scăpat din iad”. Povestea unei familii de medici refugiați din Fâșia Gaza

Potrivit lui, Fâșia Gaza a fost împărțită în două de armata israeliană, estimând că circa 300 – 350 de mii de persoane care locuiau în nordul asediat, nu au putut să se refugieze în sud.

Între timp, el a adăugat că, de la începutul războiului, aproximativ 110 mii de persoane au reușit să părăsească Fâșia Gaza înainte ca punctul de trecere Rafah spre Egipt să fie închis la începutul lunii mai.

De Domenico a spus că unii au rămas în Egipt, în timp ce alții au plecat mai departe. El a mai afirmat că Fâșia Gaza „este singurul loc din lume unde oamenii nu pot găsi un adăpost sigur și nu pot părăsi linia frontului”, precizând că și așa-zisele zone sigure sunt bombardate de armata israeliană, transmite AP.

Armata israeliană susține că cel puțin 1,8 milioane de palestinieni se află în „zona umanitară” care cuprinde o fâșie de teritoriu de circa 14 kilometri de-a lungul Mării Mediterane. O mare parte din această zonă este acum acoperită de tabere de corturi care nu dispun de instalații sanitare și medicale, cu acces limitat la ajutoare, spun ONU și grupurile umanitare.

Cel mai sângeros război din Gaza a izbucnit după atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre israeliene.

De asemenea, militanții au capturat 251 de ostatici, dintre care 116 au rămas în Gaza, inclusiv 42 despre care armata spune că sunt morți.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis de atunci cel puțin 37.953 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas. (C.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te