Rusia și China critică noua doctrină de securitate a SUA

Donald Trump, prezentând noua strategie de securitate a SUA

Ceea ce a deranjat se pare este caracterizarea ca Rusia si China reprezinta o amenintare la adresa Americii. Un purtator de cuvint de la Kremlin a spus ca politica externa a lui Trump are un „caracter imperialist”, in timp ce ambasada Chinei la Washington a sugerat ca tema documentului - „Prioritatea - America” - este un concept demodat, care are la baza ca poti cistiga doar daca adversarul tau pierde.

Documentul care reprezinta doctrina de securitate a Statelor Unite arata ca Rusia si China sint puteri revizioniste, care incearca sa schimbe ordinea mondiala dominata de Statele Unite.

Documentul arata ca competitia intre puterile lumii revine acum in actualitate, dupa o perioada in care s-a crezut ca va inceta.

Purtatorul de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca dimpotriva, lumea va fi mai sigura daca exista citeva tari cu mare forta. Peskov crede ca documentul american scoate in evidenta aversiunea Statelor Unite pentru o lume multipolara.

In alocutiunea sa de luni, presedintele Trump nu s-a referit la amestecul Rusiei in alegerile americane, preferind sa aminteasca de conversatia avuta recent cu Vladimir Putin, in care acesta din urma i-a multumit pentru dejucarea unui atentat terorist la St. Petersburg, gratie informatiilor obtinute de la CIA.

Experti rusi considera ca fie si termenul de putere reviozionista este mai bun, decit opinii exprimate in Congresul American cu privire la Rusia, care e pusa in aceasi categorie cu regimuri certate cu legea.

La rindul ei, ambasada Chinei la Washington scrie: „Pe de o parte, guvernul american sustine ca incearca sa edifice un parteneriat grozav cu China, pe de alta parte caracterizeaza China ca fiind o putere rivala”. La Beijing, o purtatoare de cuvint a Ministerului de Externe a cerut Americii sa nu mai distorsioneze intentiile strategice chineze si sa abandoneze o gindire de tip razboi rece”.

Trump cultiva o relatie speciala cu presedintele Chinei, Xi Jinping si doreste ajutor de la Beijing pentru contracararea pericolului nuclear nord-coreean.