Noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării a depus jurământul

Noua Ministră a Economiei și Digitalizării, Doina Nistor, în timpul ceremoniei de învestire în funcție la Președinție, Chișinău, 14 martie 2025

Noua Ministră a Economiei și Digitalizării, Doina Nistor, în timpul ceremoniei de învestire în funcție la Președinție, Chișinău, 14 martie 2025

Noua viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a depus jurământul de învestire în funcție vineri, 14 martie, după ce a fost desemnată în ajun de premierul Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu a mulțumit fostului ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pentru eforturile depuse și pentru că a „schimbat paradigma dintre stat și mediul de afaceri”.

„Moldova trece printr-o perioadă complicată, economia noastră este afectată de războiul din vecinătate, este nevoie de eforturi duble pentru a crește investițiile”, a spus președinta Sandu.

Premierul Dorin Recean a afirmat că în prezent, R. Moldova trece la „etapa de creștere economică accelerată” și a menționat că noua ministră va avea sarcina de a asigura o creștere economică care să rezulte în „bunăstare pentru fiecare, locuri de muncă bine plătite și venituri pentru întreprinzători”.

Doina Nistor are peste 20 de ani de experiență în domeniul dezvoltării economice și transformării digitale în R. Moldova. Ea deține certificări în managementul programelor, politici publice și dezvoltare economică.

Din 2021 și până în prezent, Nistor a fost directoarea Programului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). Între 2015 și 2021 a fost directoarea programului de competitivitate economică din Moldova (MCP).

Desemnarea lui Nistor în funcția de ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării vine după ce joi, 13 martie, predecesorul ei, Dumitru Alaiba, a anunțat că se retrage din Guvern, după un mandat de peste doi ani, motivând că este nevoie de un „impuls nou” și de „următorul pas”.

Alaiba s-a retras din Guvern la câteva zile după ce Parlamentul European a adoptat Planul de Creștere Economică al R. Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de mărci, despre care oficialul susținea că va asigura o dublare a PIB-ului în următorii 10 ani.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te