La începutul războiului din Ucraina, în Europa erau staționați cam 80.000 de militari, fie permanent, fie ca parte a unor rotații de trupe. Dar după ce Rusia a invadat Ucraina, numărul militarilor americani aflați la frontiera estică a Alianței NATO a crescut considerabil aducând cifra totală în Europa la circa 90.000.
Your browser doesn’t support HTML5
Această creștere a fost inițial temporară, pentru a oferi asigurări aliaților din Estul Europei, dar în prezent Pentagonul reevaluează numărul militarilor care vor fi staționați pe continent. O oficialitate de la Ministerul Apărării a precizat că nu fost luată o decizie și nu sunt în curs negocieri cu țări care găzduiesc trupe, dar a devenit evident că arhitectura de securitate europeană este acum diferită.
În ultimii ani strategia a fost să fie trimise prin rotație mai mulți militari care să participe la exerciții comune în țări din regiune, în timp ce anumite baze militare fixe din Germania au fost închise. Aceeași oficialitate a spus că în condițiile create de invazia rusă în Ucraina, aliații Americii vor fi cei care vor reevalua la început ce formulă de securitate este adecvată.
### Vezi și... ### Trupele NATO și forțele SUA în Europa de est: o radiografie actualăAceastă discuție nu va viza doar aspecte conjuncturale și situația din prezent, ci va fi un plan pe termen lung, în funcție de cele întâmplate. Deocamdată oficialitățile se concentrează asupra planurilor imediate, asupra nevoilor țărilor din regiune, în condițiile în care invazia rusă continuă. Până acum, Statele Unite au activat 11.600 de militari pentru această misiune – 4.700 în Polonia, 3.000 în Germania, 1.000 în România, 800 în Letonia și restul în formațiuni care acoperă mai multe țări.
Statele Unite au angajat alți 2.000 de militari pentru o forță NATO de reacție rapidă, urmând să fie stabilite unitățile din care personalul respectiv urmează să provină. Deocamdată aria de concentrare vizează nevoile imediate, sprijinul de care membrii din regiune au nevoie ținând cont de desfășurările din Ucraina.
Întărirea prezenței NATO în regiune este unul dintre efectele de bumerang ale agresiunii lui Putin, care are drept una dintre motivații îngrădirea influenței și prezenței Alianțe Nord Atlantice în apropiere de Rusia.