În prima zi a summit-ului de la Madrid, NATO a adoptat o nouă strategie pentru următorii zece ani, în care se afirmă că „Federația Rusă este cea mai mare și directă amenințare la adresa securității aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică”. Documentul, considerat de analiști mai important decât declarația finală care va fi adoptată la summit, mai precizează că „NATO nu vrea o confruntare și nici nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”.
Este pentru prima dată din 2010 când Alianța Nord-Atlantică își revede strategia, pentru a reflecta schimbări majore geopolitice, între care deteriorarea relațiilor cu Rusia, care a culminat cu invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Conceptul de strategie din 2010, adoptat la summitul de la Lisabona, definea Rusia drept un partener strategic al Alianței Nord-Atlantice. Președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, participase la reuniune.
Acum, în 2022, NATO se declară hotărâtă să-și „mărească semnificativ puterea de descurajare și apărare” în fața Rusiei și să-și „sprijine partenerii în fața agresiunii și tentativelor dușmănoase de amestec”.
[Rusia], se mai arată în noua strategie NATO, „urmărește să stabilească sfere de influență și control direct prin constrângere, subminare, agresiune și anexare”. Totodată, „încearcă să destabilizeze țările la est și sud [de granițele NATO]”.
În acest context, Alianța „nu mai poate considera Rusia un partener” dar este dispusă să țină deschise „căile de comunicare cu Moscova pentru a controla și reduce riscurile, pentru a preveni o escaladare [a tensiunilor] și pentru a mări transparența”.
### Vezi și... ### Summitul NATO, front comun în fața Rusiei și cine lasă mizerii pe LunăÎn premieră, noua strategie NATO menționează și relațiile cu China, criticată pentru că foloseşte ''o gamă largă de activităţi politice, economice şi militare'' pentru a-şi proiecta puterea.
„Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă provocări pentru interesele noastre, securitatea noastră şi valorile noastre'', se arată în strategia NATO, care critică şi „parteneriatul strategic'' dintre Beijing şi Moscova împotriva „ordinii internaţionale''.