Noul gazoduct inaugurat în Bulgaria, considerat o „eliberare” de importurile rusești

Protestatară cu un afiș pe care scrie în bulgară „Libertate sau Gazprom” în timpul unui protest în centrul Sofiei, în fața clădirii Președinției bulgare. 10 august 2022

O nouă conductă de gaze naturale din Grecia către Bulgaria a intrat în funcțiune la 1 octombrie, marcând un pas important în direcția eliberării acestei țări și a altora de dependența de importurile de energie din Rusia.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat la Sofia cu această ocazie, a declarat că gazoductul Gas Interconnector Grecia-Bulgaria va contribui la limitarea capacității Moscovei de a exercita presiuni asupra membrilor Uniunii Europene și a altor țări.

„Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa", a declarat von der Leyen. „Acest proiect înseamnă libertate”. Evenimentul de punere în funcțiune a fost găzduit de președintele bulgar Rumen Radev și au participat președintele azer Ilham Aliev și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, precum și președinții Serbiei și Macedoniei de Nord. De asemenea, a participat și prim-ministrul român Nicolae Ciucă.

Proiectul a fost conceput în 2009, când Rusia a oprit unilateral tranzitul de gaze prin Ucraina, lăsând Bulgaria și alte țări din regiune fără gaze timp de aproximativ o săptămână. Construcția gazoductului a devenit și mai presantă la sfârșitul lunii aprilie, când Moscova a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria, după ce Sofia a respins cererea de a plăti livrările în ruble rusești.