Noul Parchet European înființat pentru a stopa fraudarea bugetului Uniunii Europene, începe oficial să lucreze de astăzi, 1 iunie. Oficiali europeni arată că în centrul atenție se va afla posibilă fraudare a fondurilor speciale oferite de UE țărilor membre pentru depășirea efectelor pandemiei de coronavirus.
Parchetul European (EPPO) - condus de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Laura Codruța Kovesi - este primul birou independent UE care are puterea de a investiga și urmări penal infracțiunile legate de fraudarea bugetului european.
Kovesi este considerată un militant anticorupție hotărât, după ce în România a pus sub acuzare un număr record de miniștri, politicieni și alți oficiali, într-una din cele mai corupte țări din UE.
### Vezi și... ### Maia Sandu la Bruxelles: Cea mai mare amenințare în R. Moldova este corupția
EPPO va avea sediul în Luxemburg și este compus dintr-o echipă de procurori din toate cele 22 de țări participante. Membrii UE, Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca nu s-au alăturat proiectului.
Pe măsură ce EPPO își începe activitatea, una dintre misiunile sale de bază va fi să urmărească utilizarea corectă de către țările membre a pachetului de sprijin al UE de 750 de miliarde de euro pentru depășirea efectelor pandemiei de coronavirus.
### Vezi și... ### Laura Codruța Kovesi: Există state cu sute de cazuri de fraude și state cu 3-4 cazuri
Există un „risc ridicat” de fraudă legat de fondurile de recuperare, a declarat Kovesi agenției de știri spaniole EFE la 30 mai.
"Una dintre misiunile de bază ale EPPO la începutul operațiunilor sale va fi să se asigure că aceste fonduri vor fi corect pentru a ajuta economiile și cetățenii noștri să se recupereze din criza COVID-19", a declarat și Vera Jourova, comisarul european pentru valori și transparență, săptămâna trecută.