Noul Parlament European și așteptata reformă a Parteneriatului Estic

În urma recentelor alegeri europarlamentare la care au votat și zeci de mii de moldoveni cu cetățenie română, la Chișinău a avut loc astăzi o dezbatere despre rolul noului Parlament European în așteptata reformă a Parteneriatului Estic și în procesul de europenizare a R. Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Noul Parlament European și așteptata reformă a Parteneriatului Estic

Fragmentarea Parlamentului European după recentele alegeri cu avantaje pentru extrema dreaptă, dar și pentru liberali și ecologiști, în dauna formațiunilor și grupărilor centriste, tradiționale, va avea un impact sesizabil asupra politicii de vecinătate a UE şi asupra Parteneriatului Estic, din care face parte şi R. Moldova.

### Vezi și... ### Moldovenii și Parteneriatul Estic: de la entuziasm la dezamăgire

Astfel au descris foarte probabila evoluție mai mulți experți prezenți la întrunire, argumentarea fiind bazată pe următoarea premisă - UE, preocupată mai ales de gestionarea organizării interne, va acorda mai puțina atenţie si implicit mai puţine mijloace Parteneriatului. „Negocierile pe această regiune vor fi mai dificile și influențate de ideile promovate de fiecare formațiune politică în parte și va fi mai complicat de găsit un consens” a afirmat Florent Marciacq secretar General Adjunct și Cercetător la Centrul Austro-Francez pentru Cooperare în Europa din Viena.

Pentru multe din statele UE cu poziţii rigide privind eventuala extindere a UE Parteneriatul Estic nu este o prioritate. Iată de ce ţările care aspiră să se integreze în UE ar trebui să-şi tempereze aşteptările, a menţionat cercetătorul olandez Wouter Zweers. El spune că pentru R. Moldova prioritar este să continue agenda reformelor şi realizarea prevederilor Acordului de Asociere ceea ce ar putea asigura un sprijin mai mare din partea UE.

Experta de la Bucureşti Angela Gramadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale”, constată că Parteneriatul Estic a lipsit în general din spectrul temelor în campania europarlamentară inclusiv la partidele din România care au mizat pe votul basarabenilor. Totuşi, R. Moldova va rămâne prioritară pentru europarlamentarii români:

### Vezi și... ### Radoslaw Sikorski: „Parteneriatul Estic a schimbat istoria în Europa de Est”

„Dar va rămâne importantă nu neapărat ca un copil cuminte, ca un copil care poate fi mângâiat întotdeauna pe cap. pentru că printre cei care au ajuns în Parlamentul European sunt şi critici ai actualei şi fostelor guvernări de la Chişinău. Ei insistă destul de mult pe implementarea Acordului de Asociere, a celui de liber schimb şi a principiilor statului de drept.”

Mingea este acum în terenul R. Moldova, crede şi cercetătoarea de la Berlin, Cristina Gherasimov, de la Centrul Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, Consiliul German pentru Relații Externe. „Cei de la Bruxelles aşteaptă să vadă acţiuni concrete din partea R. Moldova la capitolul democratizare şi europenizare. Este clar că nu va fi o perspectivă de a deveni membru al UE, dacă lucrurile nu se vor schimba în interiorul R. Moldova. reformele prioritare ţin de statul de drept, justiţie, lupta împotriva corupţiei”, a menționat Gherasimov.

La 10 ani de la formarea Parteneriatului Estic şi la cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, parcursul european al Moldovei a fost cu ucruşuri şi coborâşuri, constată comentatorul moldovean Andrei Popov. Până în 2014, Moldova a avut performanţe extraordinare la capitolul reforme, obţinând atunci reputaţia istoriei de succes a Parteneriatului Estic. După descoperirea fraudei bancare, urmată de alte derapaje anti-democratice, Moldova a regresat în continuu, spune expertul:

În opinia mea, am regresat, nu ne-am apropiat de UE...

„Dacă ne întrebăm în ce măsură Moldova s-a apropiat de UE la capitolul valoric, standardelor democratice, funcţionării instituţiilor democratice, respectării drepturilor fundamentale, asigurării unei autentice justiţie şi bunei guvernări, dar şi combaterii corupţiei, toate acestea fiind nişte angajamente ferme în Acordul de Asociere, în opinia mea, am regresat, nu ne-am apropiat de UE.”

Referindu-se tangenţial la impasul formării unei guvernări la Chişinău, experţii şi-au exprimat speranţa că R.Moldova va rămâne în albia de europenizare. Ei au amintit că, luni, comisarul european pentru extindere Johannes Hahn, aflat în vizită la Chișinău, a spus că UE va colabora cu orice guvernare, indiferent de culoare ei politică. Hahn a recomandat partidelor moldovene să evite alegerile anticipate, mai cu seamă pentru a nu pune în pericol finanțarea externă a țării de către FMI.